Арсен Венгер, бившият треньор на "Арсенал", който от години е ръководителят на комисията за футболно развитие на ФИФА, намекна, че "политическата демонстрация" на Германия преди първия им мач на Световното срещу Япония е една от причините за отпадането на тима в груповата фаза.

Играчите на Германия покриха устите си на снимката на отбора си преди двубоя (2:1 за "самураите") в знак на протест срещу решението на ФИФА да предупреди играчите, които носят лентата One Love в подкрепа на LGBTQ+ общността, че ще бъдат санкционирани с жълти картони.

Символът с цвета на дъгата трябваше да бъде носен от седмина капитани на водещи отбори. След ултиматума на ФИФА всички се отказаха. В Германия обаче се разрази полемика, като футболната федерация започна да губи спонсори заради отказа да "удари рамо" на One Love.

Венгер каза, че отбори, които не са продължили с планираните протести, са се справили значително по-добре в първите си мачове.

"Отивайки на Световно първенство, знаете, че не трябва да губите първия мач. Други отбори, които имат опит и резултати в предишни турнири като Франция, Англия и Бразилия, играха добре в първия двубой. Както и отборите, които бяха психически готови, имаха нагласата да се съсредоточат върху състезанието, а не върху политическите демонстрации", каза Венгер по време на брифинг на ФИФА, цитиран от "Ройтерс".

Програма и телевизионно излъчване на Мондиал 2022

Мачовете на 5 декември, понеделник

17:00 часа: Япония - Хърватия, Нова тв

21:00 часа: Бразилия - Южна Корея, БНТ 1, БНТ 3

Това са поредните осминафинали, след които ще знаем кой е третият четвъртфинал.

Тимът на Япония излезе от групата на Испания и за сметка на Германия, след като победи и двата гранда. Сега наред е световният вицешампион, който влиза като фаворит.

Още по-голям фаворит е Бразилия срещу Южна Корея. На вчерашния си брифинг Тите, селекционерът на “селесао”, остро нападна журналистите заради информациите за контузията на Габриел Жезус, който е аут до края на Мондиала.

Според него нападателят на “Арсенал” е дошъл с травма на лагера.

А стана ясно, че Неймар е много вероятно да играе днес, след като се твърдеше, че може да е готов само за финала.

Това е предпоследният ден с осминафинали.