Япония поднесе втората изненада на Световното в Катар - 2:1 срещу Германия в мач от група „Е“.

“Маншафтът” поведе с гол от дузпа в 33-тата минута на Илкай Гюндоган, а японците осъществиха пълен обрат през втората част с попадения на Рицу Доан в 75-ата и на Такува Асано в 83-тата.

Германците позираха със запушени усти - символичен жест срещу ФИФА заради забраната й да се използва капитанската лента с цветове на дъгата, част от инициативата One Love, която е в подкрепа на толерантността към различна сексуална ориентация и свободната воля.

След края едни от фаворитите си останаха със затворени усти - вече от храбрите японци.

Мануел Нойер стана първият германски вратар, който играе на четири поредни Световни първенства, а 39-годишният японски национал Ейджи Кавашима не успя да изравни този рекорд, тъй като титуляр на вратарския пост за неговия тим бе Шуичи Гонда.

Воденият от селекционера Ханзи Флик състав поведе през първото полувреме, а до почивката попадения и за двата тима не бяха зачетени заради засади след преразглеждане с ВАР.

В 25-ата минута германците имаха претенции за дузпа, сигнал за такава не последва, а малко след това вратарят на Япония Шуичи Гонда отрази изстрел на Илкай Гюндоган.

Гонда обаче стана причината за отсъждането на дузпа заради негово нарушение срещу Раум, а Гюндоган бе точен за аванс от 1:0.

До края на първото полувреме европейският тим пропусна още няколко възможности в лицето на Джамал Мусиала и Илкай Гюндоган, а в четвъртата минута на добавеното време Кай Хаверц вкара топката във вратата на противника, но попадението не бе зачетено заради засада.

Второто полувреме започна с пропуск за Германия, дело на Джамал Мусиала в 51-ата минута, а седем по-късно Такума Асано застраши вратата на германците.

Илкай Гюндоган можеше да удвои преднината на своя тим в 60-ата минута, но уцели десния страничен стълб, а десетина минути по-късно Йонас Хофман също не успя да реши спора. Последва пропуск и на Серж Гнабри.

Азиатският отбор нанесе своя удар в рамките на 8 минути, като първо в 75-ата Рицу Доан изравни за 1:1, а в 83-ата Такума Асано получи топката от Ко Итакура и даде преднина за Япония. Леон Горецка можеше да изравни в петата минута на добавеното време, но пропусна и японците ликуваха.

Така за Германия става сложно, тимът е изправен пред угрозата за първи път в историята да отпедне в първата фаза на два поредни Мондиала. На 27-и 4-кратните световни първенци излизат срещу летящия високо тим на Испания във втория си мач в Катар. А Япония ще играе с Коста Рика.

Жестът със запушените усти

Германските национали покриха устите си на официалната снимка преди мача срещу Япония и официално обявиха причината:

“Искахме да използваме нашата капитанска лента, за да защитим ценностите, към които се придържаме в националния отбор на Германия: разнообразие и взаимно уважение. Заедно с други нации, искахме гласът ни да бъде чут", се казва в изявление в Туитър.

Седем нации трябваше да подкрепят инициативата One Love, но се отказаха от носенето на капитанската лента със символа, тъй като ФИФА заплаши, че капитаните ще получат жълти картони.

"Не ставаше въпрос за политическо изявление - човешките права не подлежат на обсъждане. Това трябва да се приема за даденост, но все още не е така. Ето защо това съобщение е толкова важно за нас. Да ни откажеш носенето на лентата е същото като да ни откажеш правото на глас. Ние отстояваме нашата позиция", се допълва в позицията на отбора.