Испанските власти разследват кой е изпратил писма бомби, получени от министър-председателя на страната, министерството на отбраната, посолството на Украйна, военна авиобаза и офиса на компания, която доставя оръжия на Киев, предадоха Ройтерс, испански и украински медии.

Експлозивите са били малки и леко е пострадал само служител в посолството, който е отворил писмото, в останалите случаи охраната е установила експлозивите и те са били взривени на безопасни места.  Испанските и украинските власти затегнаха режима за сигурност около застрашените сгради.

Канцеларията на испанския премиер Педро Санчес потвърди, че на 24 ноември е получила пощенска пратка с бомба, подобна на тези, адресирани до украинското посолство в Мадрид, до испанска компания, която произвежда оръжия, и до военновъздушна база, заяви днес испанското вътрешно министерство, цитирано от Ройтерс.

Мерките за сигурност около обществените и дипломатическите сгради в Испания бяха засилени след откриването на няколкото пощенски пратки с взривни устройства. 

Испанските сили на реда откриха предполагаем експлозив, скрит в пощенска пратка, адресирана до военновъздушната база в Торехон де Ардос, недалеч от Мадрид, съобщи днес министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс. В самото министерство също е получен подобен плик.

Плик с взривно вещество е получила испанската фирма Instalaza в Сарагоса няколко часа след експлозията в украинското посолство в Мадрид вчера, предаде същата агенция. Предприятието произвежда ръчни противотанкови гранатомети С-90 и Alcotan-100 и ги изнася в Украйна.

Ройтерс цитира Роза Серано, представителка на правителството в Instalazа, която в интеврю за радио SER е казала, че и двете пратки (до посолството и до фирмата) са дошли от Украйна. Това е усъмнило служителите на компанията и те са повикали полиция.

Полицаите са разгледали с рентген плика с размер 10 на 15 сантиметра и са открили вътре взривх с детониращ шнур, който е трябвало да се задейства при отварянето на плика.

Взривът в украинското посолство в Мадрид е станал вчера в 1 часа след обяд местно време. Посланикът на Украйна Сергей Погорелцев, цитиран от украинския сайт НВ, каза, че взривилата се пратка е била адресирана до него. Секретарката на посланика каза, че че е усъмнила, защото пликът външно се различавал от обичайната дипломатическа поща.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба снощи разпореди да бъдат засилени мерките за сигурност във всички дипломатически представителства на страната по света.