Русия е възобновила военните си операции в Донбас, обяви днес украинската армия. На този фон руският министър на отбраната Сергей Шойгу инспектира войските в Украйна, съобщава БТА.

"След като се прегрупираха, руските военни части засилиха атаките си в Източна Украйна, каза генералният щаб на украинските въоръжени сили, цитиран от ДПА.

Той посочи във всекидневната си сводка, че е възобновен щурмът на топлоелектрическата централа в град Углегорск в Бахмутски район, Донецка област и "боевете продължават".

Тази информация не може да бъде потвърдена по независим път, посочва агенцията.

Институтът за изследване на войната обаче също констатира край на относителното затишие, настъпило, след като Русия превзе градовете близнаци Северодонецк и Лисичанск в източната Луганска област, отбелязва ДПА.

За момента сраженията все още са от малък мащаб, каза базираният във Вашингтон мозъчен тръст. Той обаче прогнозира, че "ако оперативната пауза наистина е приключила, руснаците вероятно ще продължат и увеличат атаките от този тип през следващите 72 часа".

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу инспектира тази сутрин войските, участващи в "специалната военна операция" в Украйна, предаде ТАСС.

Шойгу поръча на армията да засили действията с цел украинските въоръжени сили да бъдат лишени от възможността да нанасят масирани ракетни удари по градове в Донбас и други региони. Той също така награди отличили се руски висши военни.

Това е втората инспекция, която руският министър на отбраната прави на войските, участващи в "специалната военна операция" в съседната страна. Първата бе на 26 юни, припомня ТАСС.

Сепаратистите от т. нар. Донецка народна република (ДНР) междувременно съобщиха за седем убити и 19 ранени цивилни при обстрел от украинска страна през последните 24 часа.

По техни данни от началото на ескалацията на напрежението в Източна Украйна на 17 февруари в ДНР са загинали 256 мирни жители, сред които 16 деца.

Сепаратистите от "Луганската народна република" съобщиха за двама ранени цивилни при украински обстрел през последните 24 часа.

Според тях поне на две места в ЛНР са паднали снаряди, изстреляни от HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) - ракетни системи за залпов огън, предоставени от Съединените щати на Украйна.

Тези твърдения не може да бъдат потвърдени по независим път.