Иран арестува две известни актриси, които изразиха солидарност с протестното движение и публично свалиха забрадките си като очевидна проява на неподчинение на режима, предаде АФП, позовавайки се на държавни медии в ислямската република.

Хенгамех Газиани и Катаюн Риахи бяха задържани, след като бяха призовани от прокурори в следствие заради "провокативните" им постове в социалните медии и медийната им активност, предаде държавната агенция ИРНА.

Клерикалното ръководство на Иран беше разклатено от водени от жени демонстрации, продължаващи вече над два месеца, предизвикани от смъртта в ареста на Махса Амини, 22-годишна жена от кюрдски произход, която беше задържана от моралната полиция в Техеран през септември.

Властите в ислямската република определят протестите като "бунтове" и обвиняват западните противници на страната, че ги разпалват.

Газиани, изтъкната критичка на потушаването на протестите, беше арестувана за подстрекателство и подкрепа за "бунтове" и за общуване с опозиционни медии, предаде ИРНА.

52-годишната филмова звезда вече беше съобщила, че е била призована от правосъдието и след това беше публикувала видео в Инстаграм как сваля задължителния хиджаб.

"Може би това ще бъде моят последен пост", написа тя в социалната мрежа в събота. "Оттук нататък, каквото и да се случи с мене, знайте че, както винаги, аз съм с иранския народ до последния си дъх."

Видеото, което изглежда е било снимано на търговска улица, показва Газиани гологлава да се обръща мълчаливо към камерата и след това да се обръща, връзвайки косата си на опашка.

В постинг миналата седмица тя нарече правителството на Иран "детеубиец" и го обвини в "убийството" на над 50 деца.

Риахи е била арестувана по-късно в рамките на същото разследване, предаде ИРНА.

Актрисата, която е на 60 години, е играла в ред наградени филми и е известна също с благотворителната си дейност. През септември тя е дала интервю за базирания в Лондон тв канал "Иран интернешънъл ТВ" - медия ненавиждана от режима, без да носи хиджаб.

Тя беше изразила солидарност с протестите, които се разпространиха в цял Иран след смъртта на Махса Амини и се беше противопоставила на задължителното носене на хиджаб от жените.

Според убесайта на иранското правосъдие "Мизан онлайн" (Mizan Online) Газиани е сред осем души, които са били призовани от прокурори заради "провокативни" материали, поместени в социалните медии.

Осмината включват също Яхия Голмохамади, треньор на техеранския футболен отбор "Персеполис" ФК (Persepolis FC), който остро беше критикувал играчите от иранския национален отбор, за това че не са "довели гласа на потиснатия народ до ушите на властите".

Коментарът му беше публикуван, след като миналата седмица националният футболен отбор се срещна с президента Ебрахим Раиси, преди да се появи на Световното първенство, което започна в Катар в неделя. 

"Мизан" съобщи, че и други известни актьори, включително Митра Хаджар и Баран Косари също са били призовани.

По-рано този месец Таранех Алидоости, една от най-известните актриси, останали в Иран, помести в социалните медии своя снимка без задължителната забрадка.

Алидоости обеща да остане в родината си "на всяка цена", да спре да работи и вместо това да помага на семействата на убитите или арестуваните при потушаването на протестите.

Иранските кинозвезди бяха под натиск дори преди началото на протестите, избухнали след смъртта на Амини.

Наградените режисьори Мохамад Расулоф и Джафар Панахи остават в ареста, след като бяха задържани по-рано тази година.