Иранските сили за сигурност откриха огън по хилядите опечалени, които се събраха в Сакез (родния град на Махса Амини), за ​​да отбележат 40 дни от смъртта на 22-годишната жена, загинала при съмнителни обстоятелства в полицейски арест, след като бе задържана за "неправилно облекло", предаде Ройтерс.

"Полицията за борба с безредиците застреля опечалени, които се събраха на гробището за възпоменателната церемония на Махса... десетки бяха арестувани", обяви свидетел.

Иранската информационна агенция ИСНА съобщи, че около 10 000 души са се събрали на гробището, като добави, че интернет е бил прекъснат след сблъсъци между силите за сигурност и демонстранти.

Видеоклипове в социалните медии показват хиляди иранци, маршируващи към гробището, където е погребана Амини.

Демонстрациите през последните 40 дни се превърнаха в едно от най-големите предизвикателства срещу режима на аятоласите от 1979 г. насам. Хиляди иранци излязоха във всички региони на страната по улиците, като някои призоваваха да се свали Ислямската република и скандираха "Смърт на диктатора".

Свидетел обяви, че "мъже и жени са се събрали около гроба на Амини на гробището Аичи в Сакез, скандирайки "Жена, живот, свобода". Друг свидетел в Сакез посочи, че гробището е било пълно с членове на доброволческата милиция Basij и полиция за борба с безредиците.

"Но хора от цялата провинция Кюрдистан са тук. Всички заедно скърбим за смъртта на Махса", допълва той.

Опасявайки се, че отбелязването на 40 дни от смъртта на Амини ще подхранва допълнителни насилствени протести, полицията предупредила семейството й да не организира възпоменателно шествие или "синът им ще бъде арестуван", съобщиха правозащитни групи.

Губернаторът на Кюрдистан Зарей Куша отрече да е налагано ограничение за провеждане на възпоменателна служба, добавяйки, че "решението да не се провежда събиране е било на нейното семейство", предават държавните медии.

Видеоклипове в социалните медии показаха тълпи, пълни улици в много градове и базарите в Техеран и други градове блокирани от хора, скандиращи "Смърт на Хаменей". Има и клипове, на които се забелязват сблъсъци между протестиращи и органите на реда. 

Докато някои анализатори посочват, че перспективите за изгряване на нов политически ред са слаби, активистите настояват, че стената на страха е паднала и пътят към нова революция е необратим. Студентите и учениците изиграха ключова роля на протестите. 

"Вече не се страхувам от тях. Те трябва да се страхуват от нас. Години наред не ни позволяваха да имаме нормален живот. Моллите трябва да си ходят", каза тийнейджър ученик в северния град Сари, цитиран от Ройтерс.

Държавните медии и хардлайнерите определят протестиращите като "лицемери, монархисти, главорези и бунтовници".

По данни на правозащитни организации най-малко 250 протестиращи са били убити от началото на протестите, хиляди са арестувани. Властите, които обвиниха Съединените щати и други западни страни в подклаждане на демонстрациите, все още не са представили своя информация за броя на загиналите. Държавните медии съобщиха, че около 30 членове на силите за сигурност са били убити.