В резултат на бойните действие в Украйна около 30% от територията на страната е минирана, съобщи снощи директорът на Държавната служба за извънредни ситуации Сергей Крук. 

"Площта и обема на минирането на Украйна са се качили 10 пъти в сравнение с периода преди войната", обяснява той в национален ефир.

В новоосвободените Херсонска и Николаевска област вече тече операция по активно почистване на територията от взривоопасни предмети. Там са заминирани над 8000 квадратни километра. В задачата са впрегнати специалисти по пиротехнически средства и пожарни подразделения. До момента един сапьор е загинал, четирима са били ранени.

Отделно в освободените територии работят и инженери, енергитици, аварийно-спасителни подразделения за възстановяване на щетите от руската инвазия. Ще са нужни поне няколко месеца, за да се възстанови пълноценния и безопасен живот в Херсонската област, подчертава Крук.

Този месец украинските сили осводиха почти цялата Николаевска област и основната част от Херсонската област, но при отстъпването си руснаците систематично са минирали земята.