Първият мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-мото Народно събрание бе неуспешен. Вторият предизвестено ще последва съдбата на предшественика си и така всички погледи сега са вперени в третия. Има ли шанс някоя от по-малките формации в парламента да го реализира, предвид личностните нападки, начертаните разделителни линии и многократните заявки на "Продължаваме промяната", че се върви към предсрочни избори? Какво имаме дотук?

Успяхме да съберем 117 народни представители, надяваме се след изборите да има още четирима. Това заяви кандидатът за министър-председател на ПП, вицепремиерът и финансов министър в оставка - Асен Василев, час преди да върне папката на президента Румен Радев празна. Което идваше да рече - отиваме на избори.

"Битката ще е дълга, но докато сме обединени и отстояваме принципите си, рано или късно, ще си върнем държавата. Предлагам да е още през октомври", пък малко по-късно написа във фейсбук профила си премиерът в оставка Кирил Петков. Което още по-недвусмислено от изказването на Василев идваше да каже - отиваме на избори (през октомври).

ИТН - предизвестен ли е провалът?

На този фон ситуацията е следната: третият мандат искат и "Има такъв народ", и БСП, и "Демократична България", като всички те изключват преговори с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". С други думи, ще преговарят само с формациите от състава на правителството, което партията на Слави Трифонов свали от власт. Дали е възможно Радев да го връчи на ДПС или на "Възраждане" - формално да, неформално - е абсурдно да се случи.

Поради добрите взаимоотношения, които Радев и ИТН демонстрират, особено що се отнася до темата "Република Северна Македония", мнозина изразяват мнение, че ИТН ще получи третия мандат. Ако това се случи, то провалът е предизвестен. Ако има партия мандатоносител, с която ПП е категорична, че няма да преговаря, то това е тази на Трифонов. По неин адрес бяха и думите на Василев, че само глупакът настъпва мотиката два пъти.

А и биха били любопитни мотивите, с които държавният глава бил дал кредит на доверие за съставяне на кабинет точно на ИТН, която не само свали настоящото правителство, излизайки от властта и подкрепяйки вота на недоверие, ами и вече има няколко провала в актива си от миналогодишните предсрочни избори.

Социални политики, технократско правителство

Отношенията между БСП и Румен Радев са в точка на замръзване и поради това анализатори не вярват именно левицата да вземе третия мандат. Макар да не би следвало личните отношения да влияят на взимането на държавнически решения. Има обаче ред съвсем основателни причини именно левицата да получи мандата. Първата - така Радев ще декларира на социалистите, два пъти избирали го за президент, че още е техният президент (макар той единствен да няма да се явява скоро на избори), което в дългосрочен план му отваря вратата за "бабуване" на нови политически проекти в лявото пространство. 

Акцент лидерката на БСП Корнелия Нинова поставя върху изготвената от ПП, БСП и ДБ управленска програма с конкретни разписани срокове, върху която ще иска обединение за нов кабинет. И това на което Нинова най-много набляга в публичните си изяви по темата е, че благодарение на социалистите програмата предвижда редица социални (и богоугодни) мерки като безплатни учебници до 12 клас, безплатни лекарства за децата и пр. Не набляга, ами направо натъртва Нинова, включването в програмата на изречението, че страната ще работи за нормализиране на отношенията с Русия след прогонването на 70 дипломатически служители от мисиите на Москва у нас. И не на последно място, лидерката още настоява България да преговаря с "Газпром" за доставки на газ.

Предвид непрекъснатото говорене на Радев за нуждата от мерки в подкрепа на населението заради ценовия шок, както и известното му отношение към Русия и газовите доставки, лидерката на Столетницата и държавният глава като да говорят в един глас.

Все пак, Нинова допуска че макар и с мандат на левицата, премиерът трябва да е от ПП - като най-голяма политическа сила. Обяснява и как партията е дала висока оценка за министрите си в оставка, следователно те трябва да запазят постовете си. В това число явно и самата Нинова, която е вицепремиер и министър на икономиката. 

Покрай сагата със 70-те руснаци, БСП постави условие за подкрепа за мандата на ПП - Кирил Петков да не е кандидат за премиер. Така ПП склони да го замени с Василев. И макар единият да е дясна ръка на другия и обратното, социалистите се оказаха доволни и се върнаха на масата на преговорите. Още ли е валидно това условие обаче, Нинова засега не казва. 

Технократско правителство, крачка назад за ярките политически лидери, предварително очертан хоризонт за действие, премиер - от ПП. Това накратко са предложенията на "Демократична България" за това как ще действа, ако тя получи третия мандат. 

Трудната задача и пред БСП, и пред ДБ, независимо дали (и коя) от тях ще вземе третия мандат обаче е следната: да убеди ПП отново да влезе в управление с ИТН.

Както е известно Петков и Василев не успяха да реализират мандата заради отказа си да разговарят с Трифонов и с парламентарната му група, като вместо това търсеха индивидуално гласове. В последните 48 часа преди изтичането на крайния срок за връщане на папката, оттам все пак склониха на разговори, за каквито от ИТН едва ли не умоляваха дълго преди това. Но без Тошко Йорданов, без Станислав Балабанов - двамата приближени до лидера говорители. И разговорите се провалиха. За ПП Трифонов олицетворява "мафията". Формацията сътвори публичен разказ за това, че е свалена от същата тази мафия, след като посегна на парите за пътища и на вноса на храни през ГКПП "Капитан Андреево", като по тази тема продължават да валят разкрития, на час по лъжичка.

Тоест, за да седне ПП на масата на преговори с ИТН, то влиянието на ИТН в потенциалния бъдещ кабинет трябва да бъде минимизирано. С други думи, да получи гаранции от мандатоносителя, че властта на Трифонов ще бъде сведена до минимум. А това далеч не е невъзможно, като се има предвид, че ИТН е и партията най-застрашена от изпадане от парламента при предсрочни избори. От победител миналата година, формацията на Трифонов сега едва закача 4-те процента, според последните социологически проучвания, като редицата предходни такива отчитаха непрестанния й спад. 

Левицата също не изгаря от желание да ходи на избори. Нинова обеща на социалистите, че чрез консумирането на власт ще спре електоралния спад на партията. Нови избори за социалистите обаче ще означават битка на едно и също поле с "Възраждане", с партията на Мая Манолова, с тази на Стефан Янев. Не на последно място, Столетницата участва в управлението вдигнало ветото за РСМ, обещало никакви преговори повече с "Газпром", изгонило руските дипломатически служители, осъдило войната в Украйна, а над ведомството на Нинова от месеци тегнат съмненията, че се разрешава износ на оръжия, които отиват после в помощ на Киев. В този смисъл, при евентуален мандат за ДБ, към нея също може да бъдат приложени "по-технократски" изисквания.

Кандидатът за премиер

За разлика от първите два мандата, които се връчват на кандидат за министър-председател, третият отива при парламентарна група и кандидатът бива излъчен след вътрешни разговори. И ДБ, и БСП смятат, че той трябва да бъде от ПП - логично. Но дали да е отново Кирил Петков. Или пък Асен Василев. Или пък Никола Минчев. Или пък Андрей Гюров. Или пък дори Даниел Лорер.

От всички гореизброени Кирил Петков получава най-малко подкрепа от потенциалните партньори - и от страна на левицата, и от страна на ИТН. Най-спряган, и то не за пръв път, е бившият председател на Народното събрание, който отрече на този етап да са водени такива разговори.

От ПП вече веднъж показаха, че могат да отстъпят от името на Петков, макар самата парламентарна група да е била разделена по въпроса трябва ли да се приемат чуждите условия. Мнозина приемат премиера в оставка като лична кауза - защото лично той ги е довел във формацията - с убеждаване в каузи.

Истината обаче е, че дали ще има правителство в рамките на този кабинет, зависи изцяло от желанието на Петков и Василев да ходят или не на нови избори. Спадащият с управлението рейтинг на ПП сега бележи възход, макар ГЕРБ да е водеща политическа сила в последните проучвания. Ключово ще е и дали ПП и ДБ ще се явят заедно или поотделно, като се има предвид, че делят сходен електорат.

Ако все пак тръгнем на избори, кампанията ще трябва да се води през летните август и септември, когато ще действа и поредното служебно правителство на Радев. А то може да се окаже и част от нея. Зависи какво и дали ще установи в поверените му министерства като тръгне да ги ревизира. Както прави всяка власт, временна или не чак толкова.