В 17 часа, съвсем очаквано след изявленията от "Продължаваме промяната" по-рано през деня, Асен Василев върна на президента неизпълнен първия мандат за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент. Кандидатът за премиер на ПП обясни, че не е била събрана подкрепа от 121 гласа.

Радев даде да се разбере, че може би няма да бърза с даването на втория мандат, за разлика от доста съкратените срокове, с които действаше при първия.

Той ще обяви кога ще връчи мандата на ГЕРБ през следващата седмица. 

"Очаквам това време да бъде оползотворено", отбеляза Радев.

"Очаквам правителството да разработи и подготви за внасяне в Народното събрание законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, за да не продължава България да губи време и средства", добави той.

Според досегашни уверения от представители на ГЕРБ оттам смятат да върнат мандата веднага след като го получат. Така остава интригата коя ще е избраната парламентарна сила, на която Радев да даде третия и последен мандат.

По-рано, около час преди крайния срок за изпълнение или връщане на мандата за съставяне на правителство, Асен Василев обяви:

"Връщаме мандата неизпълнен. За съжаление, не успяхме да намерим 121 депутати, които да подкрепят програмата, съдебната реформа, работата, която имаме да свършим до края на годината като законодателна дейност, за да може да се изпълни планът за възстановяване и устойчивост и най-вече това, което заложихме, идвайки на власт, а именно - да нямаме корупция и да се намали ножицата между бедни и богати."

"Имаме подкрепата на 117 депутати. Надяваме се при едни следващи избори допълнителните 4-има депутати да бъдат избрани от народа." 

Василев обаче не посочи кои са новите двама "отцепници", предвид факта, че при вота на недоверие кабинетът имаше общо 115 гласа в подкрепа, макар да се предполага, че единият е на напусналата групата на "Възраждане" Елена Гунчева.

По конституция следващият мандат трябва да отиде при втората по численост парламентарна група - тази на ГЕРБ в случая. Оттам вече дадоха заявка, че ще го върнат веднага. Така днес на въпрос към Василев дали ПП ще преговаря с "Има такъв народ", ако тя получи третия мандат, който се връчва по избор на президента, Василев бе еднозначен:

"Айнщайн има една много хубава мисъл - да правиш едно и също нещо и да очакваш различен резултат е форма на лудост. Българският народ го е казал по-цветисто: само глупаци настъпват една и съща мотика два пъти."

Както Клуб Z писа, в последните два дни от ПП правеха опити да разговарят вече с групата на ИТН, но поставяйки условия - без Тошко Йорданов и без Станислав Балабанов и тези опити бяха обречени на неуспех. Днес Василев обясни другояче действията на партията на Слави Трифонов - че оттам са отказали да влязат в комисия при гледането на двата приоритетни в новата управленска програма проекта - за антикорупционната комисия и за предложението Бойко Рашков да я оглави, с идеята те да бъдат приети преди лятната ваканция на кабинета. И в този смисъл пак обвърза изтеглянето на Трифонов от правителството с борбата с корупцията.