Ако има предсрочни избори, то те ще се проведат в началото на октомври. А това означава, че животът на 47-ото Народно събрание трябва да приключи в първите дни на август.

Това се разбра днес от думите на президента Румен Радев, който коментира пред журналисти как си представя времевия хоризонт на завъртането на т. нар. парламентарна рулетка за съставяне на правителство.

По думите на Радев парламентът има време до края на юли, за да приеме законодателството по отношение на плана за възстановяване. Това време даде той и за опитите за съставяне на кабинет, след като първата политическа сила "Продължаваме промяната" не успя да реализира първия мандат.

Според Радев рулетката не трябва да се завърта твърде бързо, защото ако се наложи да се ходи на предсрочни избори, то вот през септември, докато хората все още са в отпуск, няма да даде достатъчно голяма легитимност на новоизбрания парламент. Но и процедурата не трябва да се протака твърде много.

"Трябва да е ясно, че бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата за съставяне на правителство преди края на юли, на парламента преди края на юли на практика приключва дейността и на правителството, и на парламента, а много важни въпроси остават нерешени", посочи Радев.

И допълни:

"По конституция трябва да обявя веднага избори в рамките на два месеца. Това означава избори през септември, което също крие рискове. Но от друга страна прекаленото удължаване на процедурата за съставяне на правителство води към изкушение за хазартни управленски решения и кадрови промени."

От друга страна, по думите му, самите партии чертаят все по-дебели червени линии помежду си и съставянето на правителство след потенциални предсрочни избори става все по-трудно.

След което Радев посочи, че в следващите дни (т.е. до края на седмицата) предстои да връчи мандат на втората по големина политическа сила - ГЕРБ. Оттам отдавна дадоха заявка, че ще го върнат. При тази хипотеза Радев ще свика консултации с останалите формации, на които може да връчи третия проучвателен мандат и чак тогава да вземе решение. Искал да чуе как всяка една от тях си представя, че може да го реализира.