След два провала в пленарна зала да бъдат разгледани измененията в Изборния кодекс, с които хартиената бюлетина масово може да се завърне в изборния процес, от ГЕРБ са предприели нова офанзива. Днес от партията на Бойко Борисов са събрали необходимия брой подписи за свикване на извънредно заседание на правната комисия, която да разгледа закона, научи Клуб Z. Заседанието е насрочено за вторник, в 11 ч.

Както е известно, на думи най-големите радетели за машините, които с различни изменения в изборните правила през годините увеличаваха броя им по време на гласуванията - ГЕРБ, БСП и ДПС, от доста време се опитват да въведат нова промяна - гласоподавателят да може да избира дали иска да упражни вот с устройсво или с добрата стара хартиена бюлетина. Изцяло машинният вот в големите секции - тези с над 300 избиратели, бе въведен "за една нощ" в краткия живот на 45-ото Народно събрание - по инициатива на "Има такъв народ" с подкрепата и на "Демократична България", и на левицата.  След поредицата от изборни загуби обаче от БСП изведнъж изчислиха, че машините отблъснали 100 000 - 150 000 техни избиратели и така влязоха в "хартиената коалиция" с Движението и с партията на Бойко Борисов.

В края на миналия месец от БСП опитаха да прокарат изменението в ИК през зала, като го предложиха като точка в дневния ред. Досега нито проектът на левицата, нито този на БСП, които са идентични, не е минал през правната комисия, оглавявана от Милен Матеев от "Продължаваме промяната". ПП също е против връщането на хартиената бюлетина и това обяснява защо Матеев все не вкарва точката в дневния ред на заседанията на "правна". Опитът на социалистите проектът им да бъде разгледан в зала обаче бе осуетен не от кой да е, а от депутата от БСП Крум Зарков. С неговия глас "против" предложението не мина. Самият Зарков отдавна е изразил позицията си - че не може левицата да е била най-яростният защитник на устройствата и сега така безпринципно да се отмята.

[[nid:129677]]

Тази седмица обаче последва нов "заход" към включване на ИК в дневния ред. Стигна се до следния парадокс - ГЕРБ да предлага като точка от седмичната програма проекта на БСП, тъй като за собствения й не бяха изтекли съответните срокове за разглеждане. Предложението бе направено по онзи текст от правилника, позволяващ партиите да внесат проекти в първата сряда на месеца, които се разглеждат по същество. Уловката обаче е, че ако времето в съответната сряда не стигне, то проектът "гори" - т. е. не се прехвърля за останалите дни от седмицата. И така, тази сряда времето, разписано по правилник до 14 ч., "изненадващо" не стигна. Защото управляващите бяха заложили като първа точка разглеждането на докладите за дейността на омбудсмана за 2020 г. и за 2021 г. Предвидени за изчитане от трибуната бяха над 10 доклада на различните парламентарни комисии.

Малко преди 13:30 ч. от ГЕРБ и БСП направиха предложения за удължаване на времето, гласувани и прегласувани. Или общо след четири гласувания, не получиха исканото удължаване на времето, което замразяваше въпроса за месец.

Срещу тях в НС по въпроса с хартията са освен ПП, ДБ и ИТН - и "Възраждане".