Огромното желание на ГЕРБ, БСП и ДПС да върнат хартиената бюлетина в изборния процес придобива нови измерения. Опозицията в лицето на партията на Бойко Борисов, внася днес като точка в дневния ред на парламента за седмицата проекта на... хората на Корнелия Нинова. 

И двете формации искат едно и също - гласоподавателите да могат да избират дали искат да упражнят вота си с хартия или с машина. Сега, според Изборния кодекс, се гласува с устройства във всички секции с над 300 избиратели, а до добрата стара бюлетина се прибягва само при форсмажор.

Миналата седмица от БСП предложиха в дневния ред да залегне техният проект, неразгледан до момента, като сроковете за това бяха изтекли. За изненада на самата левица обаче искането не мина - благодарение на един глас "против" - това на собствения й депутат Крум Зарков. Макар позицията на Зарков да е отдавна известна, случайността бе на негова страна.

Според парламентарния правилник на редовното пленарно заседание на Народното събрание, провеждано през първата сряда на всеки месец, всяка парламентарна група има право да предложи по една точка от дневния ред, която се разглежда по същество.

Отделно, формациите имат право да включват точки в дневния ред. И така, днес и ГЕРБ, и левицата, пак искат да се гласува за отварянето на изборното законодателство. Но тъй като срокът за разглеждане на проекта на партията на Бойко Борисов все още не е изтекъл за разлика от този на левицата, ГЕРБ внася този на БСП. А в добавка, предложението на левицата е недопустимо в срок от месец откакто е било отхвърлено.

"За" завръщането на харията са не само ГЕРБ и БСП, но и от ДПС - партията голям радетел (на думи) за това "да не пипат човешки ръчички" (по Йордан Цонев) и предложила масов машинен вот в мандата на ГЕРБ, при едно от поредните отваряния на ИК, когато председател на правната комисия бе Данаил Кирилов. Не Движението обаче, а БСП години наред се бори с ГЕРБ за устройствата с основния мотив, че хартията предпоставя измами. Но след поредицата изборни загуби миналата година лидерката Нинова обвини машините за това, че (по нейни сметки) 100-150 000 гласоподаватели на соцпартията са се отдръпнали и не са упражнили правото и на глас.

Въпросителната обаче е "Възраждане" - от тази формация до голяма степен зависи крайният резултат. Засега хората на Костадин Костадинов се обявяват за оставането на машинния вот. Но депутати от БСП и ГЕРБ твърдят, че в неофициални разговори били склонни да променят позицията си. От формацията отрекоха пред Клуб Z да имат намерение да подкрепят хартията.

Машинният вот в големите секции - тези с над 300 избиратели, бе въведен "за една нощ" в краткия живот на 45-ото Народно събрание - по инициатива на "Има такъв народ" с подкрепата и на ДБ. Така срещу завръщането на хартията логично са от ПП, ДБ и ИТН, както и "Възраждане" и шестима от отцепилите се от парламентарните си групи депутати. 

Без партията на Костадин Костадинов гласовете в зала за връщане на хартията са повече от тези против, но тя е на практика решаваща. Ще влезе ли обаче за разглеждане днес, ще зависи от това колко народни представители и от кои формации ще гласуват.