Президентът Джо Байдън иска от Конгреса да предостави повече от 37 милиарда долара помощ на Украйна, предаде Асошиейтед прес. Новината идва, след като стана ясно, че руски ракети са паднали в Полша, като не е ясно дали двете събития са свързани.

Доскоро щедрите дарения на Байдън лесно минаваха през контролирания от демократите Конгрес, но след междинните избори републиканците почти сигурно ще получат мнозинство в Камарата на представителите. Лидерът на консерваторите в долната камара Кевин Маккарти предупреди по-рано, че републиканците няма да подкрепят написването на "празен чек" за Украйна, ако спечелят мнозинството.

Шаланда Йънг, директор на Службата за управление и бюджет на Белия дом, каза, че повече от три четвърти от 40 милиарда долара, одобрени от Конгреса по-рано през тази година за Украйна, вече са инвестирани в отбраната на страната. 

"Заедно, със силна двупартийна подкрепа в Конгреса, ние предоставихме значителна помощ, която беше от решаващо значение за успеха на Украйна на бойното поле – и не можем да позволим на тази подкрепа да отслабне", каза Йънг в писмо до председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Предложената помощ за Украйна включва 21,7 милиарда долара за военна, разузнавателна и друга отбранителна подкрепа, 14,5 милиарда долара за хуманитарна помощ и подпомагане на функционирането на украинското правителство, 900 милиона долара за здравеопазване и помощни услуги за украинците, живеещи в САЩ, и 626 милиона долара за ядрена сигурност на Украйна и за модернизиране на стратегическия петролен резерв.

Украинските лидери искат по-модерни оръжия с по-голям обсег, но САЩ засега отказват да предоставят системи, които биха позволили на украинските сили да поразят цели надълбоко в Русия.