След като помисли няколко дни, Софийският градски съд определи, че няма причини делото срещу братята Бобокови, бившия зам.-министър Красимир Живков и др. да бъде отново прекратено и върнато на прокуратурата да си поправи обвинителния акт.

Напротив, СГС пуска делото да върви по същество - ако обаче подсъдимите не обжалват това му решение пред САС.

Това дело, сочено като един от големите "успехи срещу олигарсите", веднъж вече имаше точно такава съдба. Закритият вече Специализиран наказателен съд го прекрати и върна на прокуратурата, защото обвинителният акт не се разбираше.

То е само един от няколкото процеса срещу Бобокови, към които избухна едновременно прокурорски интерес по няколко направления през 2020 г. 

(Например едното дело бе, че Пламен Бобоков - който е съпредседател на българската нумизматика, държи незаконно върхове от античи стрелички, с белези на културна ценност. Третото пък е за група за търговия с влияние - пак срещу Пламен Бобоков, президентския съветник Пламен Узунов и др. То още не е внесено в съд, б.р.).

Въпросното "мегадело" е затова, че братята, бившият зам.-министър на екологията Живков и други две лица представляват организирана престъпна група за престъпения срещу екологията - незаконно са складирали отпадъци от "Монбат" на площадка в Плевенско.

Именно това дело бе "пуснато" днес от съда и освен ако апелативната инстанция не постанови нещо друго, ще тръгне през януари, 2023 г., по същество.

Иначе още на старта миналата седмица СГС не прие за съвместно разглеждане граждански иск от 618 000 лв., предявен от министъра на финансите по делото за ОПГ "Бобокови".

Също днес съдът намали драстично - цели 16 пъти, размера на паричната гаранция на Атанас Бобоков от 800 000 лв. на 50 000 лв., тъй като прие, че подсъдимият няма опасност да се укрие, защото има известен адрес и безупречно процесуално поведение.

Това става, след като първоначално съдът му бе наложил невероятната за нашите размери гаранция от 2 млн. лв.