Бизнесменът Пламен Бобоков и президентският съветник по правните въпроси Пламен Узунов осъдиха прокуратурата за бездействие по повдигнатите им обвинения и нарушаване на правото делото им да бъде разгледано в разумен срок. Това стана ясно от решение на Софийския градски съд от 23 декември, съобщава "Свободна Европа". Решението обаче не е окончателно и подлежи на обжалване или на протест.

Бобоков и Узунов бяха задържани на 9 юли 2020 г. по време на акцията на полицията, прокуратурата и служители на бюрото за защита на свидетели към главния прокурор в президентството. Тогава президентът Румен Радев изнесе реч пред сградата на президентството, с която се обяви против управляващите. Тя беше последвана от масови антиправителствени протести.

Двамата задържани бяха освободени под гаранция на следващия ден, като по-късно арестите им бяха обявени от съдилищата за незаконни. Разследването срещу Узунов и Бобоков е за търговия с влияние и престъпления по служба.

Прокуратурата е осъдена да изплати по 3000 лв. обезщетение на двамата за адвокатски разноски, държавни такси, както и неимуществени вреди, нанесени от забавянето. В рамките на година и половина делото не е влязло в съда, нито е прекратено.