„Голямото“ дело срещу братята Бобокови, бившия зам.министър Красимир Живко и още 2 лица – за ОПГ за третиране на опасни отпадъци, е прекратено и върнато на прокуратурата. Това научи Клуб Z от адвокати.

Причината – съществени недостатъци на обвинителния акт.

Така казусът - редовно изтъкван като един от успехите срещу „олигарсите“, ще трябва да започне отначало пред нов състав на Специализирания съд – най-вероятно догодина. 

Интересът срещу Бобокови на прокуратурата избухна през 2020 г – първата на Иван Гешев като главен прокурор. Според изказвания на страните в него, целта е да се „удари“ президентът Радев, тъй като очевидно двамат индустриалци са близки с неговия съветник Пламен Узунов и не само.

Първончалният свидетел, който даде показания срещу Бобокови, че изхвърлят нерегламентирано отпадъци от завода си „Монбат“ (и бивш управител на фирмата им), сключи споразумение с прокуратурата, получи условна присъда и бе освободен. Така стана и с двама други от първончалнта „ОПГ“ по делото.

Както е известно, освен по това дело, Пламен Бобоков е следствен и по още едно – че с президентския съветник Пламен Узунов са представлявали банда за търговия с влияние и са уговаряли назначения - включително на дипломати в Африка.

Освен това срещу него имаше обвинение за незаконно държане на антични стрелички от копия.