Няколко арестувани, 47 ранени полицаи, от които 11 по-сериозно, а двама в тежко състояние, както и счупена полицейска кола.

Това е резултатът от четвъртия ден на протестите в Скопие срещу т. нар. френско предложение във вторник вечер, след като част от демонстрантите събориха охранителните съоръжения и се опитаха да влязат в сградата на парламента в Скопие, предава БТА.

При засилено полицейско присъствие и с викове „Оставка“, „Никога Северна, само Македония“, и „Бугар Османи“, съпровождани от полиция и с избухващи от време навреме  пиратки, голяма група протестиращи - както бяха обявили, преминаха по моста на река Вардар и продължиха към сградата на Министерството на външните работи, където също имаше полицейски кордон.

 

Пиратки, димни бомбички, яйца, бутилки, домати полетяха към сградата на министерството, в резултат на което беше счупено стъклото на входната врата, а шествието се отправи към сградата на парламента.

„Такава Европа ли си представяте? Всички да се обединим и да блокираме системата. Никой нищо да не работи. Македония трябва да победи!“, призова една от говорителките на импровизираната естрада пред сградата, а от Македонския дипломатически синдикат призоваха министърът на външните работи Буяр Османи да подаде оставка и „да не лъже народа“.

Към сградата на парламента полетяха димни бомбички и пиратки, а младежи успяха да съборят металните заграждения и застанаха пред полицейския кордон, който се групира пред вратата на законодателния орган и успя да изтласка групата. 

След известно време минало във вербални атаки, към полицията полетяха камъни, изкъртени кошчета за боклук и пътни знаци. Полицейският кордон все пак успя да изтласка агресивната група протестиращи на улицата пред парламента, а след това и през улицата и да я раздели на две. Видя се ранен полицай, когото колегите му изнесоха на ръце извън кордона, по посока на пристигналата линейка. Имаше и няколко арестувани. 

Парламентът беше ограден изцяло от полиция, а протестиращите, значително намалели, бяха изтласкани към парка и порта „Македония“ срещу сградата на парламента. 

Цялата улица беше освободена, демонстрантите се разотидоха.

По-рано вчера премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че от МВР има информация, че на протестите се готви нещо „което не подхожда на държава членка на НАТО и кандидат-член на ЕС“.

Междувременно от ТВ 21, която се намира в непосредствена близост до парламента, където протестът ескалира, съобщиха, че отлагат планираното интервю с президента Стево Пендаровски от съображения за сигурност.

Полицията в Скопие е установила сериозни нарушения на обществения ред от страна на протестиращите - хвърляни са камъни, яйца, железни предмети, плочки, коктейли "Молотов", пътни знаци, кофи за боклук и пиротехнически средства, както по сградите, така и по полицейски служители, се казва в съобщение на МВР на страната.

Задържани са 11 души, като по време на протестите органите на реда не са използвали нито пиротехника, нито химически средства за разпръскване на протестиращите, уточняват още от вътрешното министерство на РСМ.

Има нанесени щети по прозорци и фасади и в трите сгради - на правителството, министерството на външните работи и парламента, счупени са 16 полицейски щита, няколко защитни полицейски шлема и апаратура за радиовръзка, пострадала е полицейска будка пред парламента и полицейска кола.

„МВР предприема мерки за изясняване на случилото се и призовава организаторите на протестите и гражданите да проявят демократичен капацитет, протестите да бъдат мирни и демократични, да се запази редът, спокойствието и сигурността.

Чрез насилие срещу онези, които пазят реда, спрямо македонската полиция и съоръженията на институциите, не се постига нищо. Диалогът трябва да се води в институциите“, пишат още от МВР.