За втори пореден ден вчера пред сградата на правителството в Република Северна Македония се проведе протест срещу срещу френското предложение за преговорната рамка с ЕС под надслов "Ултиматум - Не благодаря".

За протести призоваха от опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ с лидер Християн Мицкоски и "Левица" с лидер Димитър Апасиев.

"Спрете българизацията", "българският фашизъм - европейска ценност", може да бъде прочетено на плакатите на протеста, част от които съдържат и обидни послания към представители на властта, подкрепили предложението за преговорна рамка. 

"Или сега ще ни има, или никога няма да ни има, Пендаровски каза, че Гоце Делчев е българин и още не ни се е извинил", каза един от говорителите на протеста, който призова за минута мълчание "за жертвите на българския фашизъм в Македония".

С освирквания и викове "оставка" бяха съпроводени споменаването на имената на президента Стево Пендаровски, премиера Димитър Ковачевски и министъра на външните работи Буяр Османи. 

"България се подиграва с нас, две години ни унижава, защото не искаме да бъдем такива, каквито те искат. Опитват се да ни направят българи насила, да ни направят тяхна колония. От 1941 до 1945 година ни държаха в окупация, сега казват, че било администриране.

Да браним нашата история, нашата идентичност, да ги браним. За това ви молим да не приемаме това предложение. Ние можем само за молим, татковината не моли, тя нарежда, да не отстъпваме в нейно име", призова друг от говорителите. 

Звук на сирени отделяше различните говорители на протеста, който завърши с песни и обещанието, че протестиращите няма да си тръгнат тази нощ, а днес отново ще бъдат пред сградата на правителството. 

"Най-важният въпрос, македонският език и македонската идентичност са гарантирани в преговорната рамка и следователно са признати и приети в ЕС. Това е първото и абсолютно най-важното", написа във фейсбук профила си бившият премиер на Република Северна Македония Зоран Заев. 

По думите му протоколът, който ще подпишат двете правителства е пътят за преодоляване на отворените въпроси, които са разрешими.

"Изграждането на добри и приятелски отношения със съседите е от съществено значение за мира, стабилността и просперитета на регион като Западните Балкани. Затова ние от македонска страна и нашите колеги от българска страна трябва да работим заедно, за да затворим отворените въпроси", пише Заев, допълвайки, че е важно да бъде запазено националното достойнство и на двете страни в преговорите. 

"Добрите отношения с всички наши съседи укрепват Западните Балкани, а сътрудничеството ни прави сериозен фактор като регион пред цяла Европа и пред света. Видяхме, че чрез приятелство и добросъседство въпроси, които са били отворени и нерешени от десетилетия, дори векове, като напредъка, който постигнахме с Преспанското споразумение, членството в НАТО, но също така и реализацията на автокефалията на нашата Македонска православна църква - Охридска архиепископия, са в процес на решаване.

И в трите случая имаме пряко потвърждение на нашата местна македонска идентичност. Със започването на преговори с проверен и безспорен македонски език в рамките на Европейския съюз ще получим още една победа за идентичността и македонизма", пише Заев. 

Бившият премиер не вижда проблем в темите за недискриминацията и премахването на езика на омразата, защото те се "отнасят за всички общности" и смята, че това може да се подобри и без ЕС.  А включването на българи, хървати и черногорци в конституцията на страната е стъпка, която трябва да бъде направена и която по никакъв начин няма да навреди нито на държавата, нито на обществото.

"Вече имаме седем етнически общности в нашата Конституция. С конституционните промени ще има 10 етнически общности. Само от злоба, заради лоши намерения или заради лична политическа изгода някой може да бъде против въвеждането на три нови етнически общности в Конституцията", пише Заев и допълва, че очаква конструктивни консултации и подкрепа за това предложение от всеки отговорен политик и гражданин в страната. 

"Нека бъдем умни и мъдри и да продължим напред като македонци с признат македонски език и идентичност, със собствена македонска държава, интегрирана в евроатлантическите съюзи, като стратегическо определение на целия ни народ, на всички етнически общности", заключава Заев.