Сателитът на НАСА CAPSTONE CubeSat е вече в орбита около Луната, съобщиха от американската космическа агенция, с което човечеството е една стъпка по-близо до космическа станция около единствения ни спътник.

Орбитата на CAPSTONE е важна, защото от НАСА се надяват да е подходяща и за следващата част от проекта Artemis. А именно - станцията Lunar Gateway, която ще служи като комуникационен хъб, научна лаборатория, убежище за краткосрочен престой на астронавти, и склад за роувъри и други роботи.

Новият сателит трябва да тества дали орбитата е достатъчно стабилна, затова ще направи общо три маневри с цел да я прецизира в следващите 5 дни.

Другите елементи на проекта "Артемис" се бавят - очаква се Артемис-1 да излети този уикенд след дълга серия отложени полети. Неговата мисия е проста- тестване на всички ракетни и космически системи, влизане в орбита, пускане на десет сателита и връщане на капсулата "Орион" на Земята. Основната цел е да се съберат важни данни за следващите мисии - очаква се Артемис 2 да прати хора в орбита около Луната, а Артемис 3 да заведе за пръв път от половин век човешки същества на лунната повърхност.