Референдумът в Херсон бе фалшив.

Това обяви руският военен блог "Образ будущего" в "Телеграм".

"Жителите на Херсон не се евакуираха никъде и приветстваха Въоръжените сили на Украйна. По наши данни 80-100 хиляди не са пожелали да преминат на левия бряг. Дори от санаториума Анапа не искаха", пише.

Авторите в блога обвиняват лидерите на новите региони, че "редовно слагат на масата пред Путин удостоверения за колосалната подкрепа за Русия".

"Какви са резултатите от референдума на 22-27 септември в Херсон? 87,05% в Херсонска област. Сега не изглежда да е било чак толкова единодушно.

Навсякъде има фейкове. Колко дълго още може да се рисува една лъжа? И колко средства се харчат за организирането на тази лъжа?"

Постът е публикуван в 08:53 часа.

В 10:22 часа обаче авторите разпространиха "разумни възражения за данните".

Изведнъж се сещат, че всъщност по-малко от 80 хиляди жители са останали в Херсон. А пък и да са били 80 хиляди, сред тях има множество болни старци, които са били твърдо решени да останат. Пък и да не са били старци - може ли някой да обвинява гражданите на Херсон, че не са се евакуирали на левия бряг, след като мнозина от тях изпитван естествения страх "от неизвестното, от новото място"?

А и не бивало да се забравя, че 30-годишната тежка проукраинска пропаганда вероятно е имала ефект върху населението:

"Вчера на площада в Херсон се събраха 50, ако не - 70 души, включително украинските войски. Останаха там един час и после се прибраха по домовете. Това е цялата подкрепа за Украйна", уверява "Образ будущего" и добавя: "87% на референдума - това са процентите гласували, не общият брой жители на Херсонската област".