Швеция и Финландия ще подпишат през следващата седмица протокол за присъединяване към НАТО, обяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.                                                                

Той говори в края на срещата на върха на Алианса в Мадрид.

Протоколът ще бъде подписан на 5 юли в присъствието на външните министри на двете държави. След това той трябва да бъде ратифициран от рламентите на всички 30 страни членки на НАТО.

В момента няма непоссредствена заплаха за Швеция и Финландия от страна на Русия, тъй като тя се е фокусирала изцяло върху Украйна. Така Столтенберг коментира в отговор на въпрос думите от вчера на Владимир Путин.

Руския президент заяви, че влизането на двете скандинавски страни в НАТО не носи непосредствена опасност за страната му, но разширяването на военната структура в този регион ще предизвика ответна реакция на Москва.

Сред главните теми, обсъдени в последния ден на срещата, бе световната криза с прехраната, предизвикана от войната в Украйна и невъзможността страната да изнася зърно.

Гърция иска да предостави кораби, за да помогне за износа на зърно от украинските черноморски пристанища, каза Столтенберг. Други съюзници пък участват в дипломатическите усилия за постигане на споразумение корабите да потеглят, натоварени със зърно и други храни. Румъния и други държави информирали, че полагат усилия за увеличаване на капацитета на железопътните превози, за да транспортират зърно по суша.