След вчерашния предизвестен провал на Съвета за електронни медии (СЕМ) да излъчи нов генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ), с което на практика остави на поста макар и временно Емил Кошлуков, Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) го призова сам да се оттегли до избора на титуляр. Според АЕЖ вчерашното гласуване в медийния регулатор е било своеобразен вот на недоверие срещу Кошлуков, следователно той не се ползва с достатъчно легитимност да продължи да изпълнява длъжността си. 

Визира се фактът, че сегашният генерален директор при всичките проведени вчера три гласувания, събираше само един глас от общо пет - този на Галина Георгиева, избрана от парламента по предложение на ГЕРБ през юли 2019-а. 

Заради провала на процедурата обаче Кошлуков остава и.д. до избора на нов титуляр. От регулатора дадоха заявка, че ще открият нова процедура още на следващото си заседание, но по правило тя трае около два месеца. И на практика ще съвпадне с очакваната предизборна кампания и очакваното служебно правителство, към каквото се върви заради неспособността на партиите в парламента да се обединят около нов кабинет в рамките на мандата на това Народно събрание.

От АЕЖ критикуват и самия СЕМ, провалил се в най-важната си задача, след като съставът му бе подменен наскоро на 99% - да избере един сред осем кандидати за БНТ. Критики има не само от страна на гилдията, но и в социалните мрежи. И те са в стил "провалът на процедурата бе предизвестен поради политически конюнктури". Факт, резултатът от тази процедура наистина бе предизвестен, именно поради друг факт - че членовете на СЕМ са пратеници на партии, както и на държавния глава.

Критикувана е и Габриела Наплатанова (президентска квота) - за това, че предпочете да се въздържи, въпреки че подкрепи на думи бившия си шеф в бТВ - дългогодишния директор на новините Венелин Петков. Мотивът й бе, че изпада в конфликт на интереси и ще бъде критикувана от гилдията, ако гласува "за" него.

Ето и пълния текст на позицията на АЕЖ: 

"Крайно разочароващ е провалът на СЕМ да избере генерален директор за БНТ. Избирането на генерален директор на БНТ бе най-важната задача на съвета след промяната на неговия състав. Както обществото, така и гилдията очакваше СЕМ да избере директор, който да отговаря на предизвикателствата на времето, в което живеем. След три гласувания, въпреки че имаха да избират от осем кандидати, членовете на СЕМ не успяха да се обединят зад нито един от претендентите.

С неумението си да вземе решение, Съветът на практика остави на поста досегашния генерален директор, който при гласуванията получи четири гласа „против“ и само един „за“. При тази ситуация, след като е получил вот на недоверие от четири от пет гласа, не е редно да се смята, че г-н Емил Кошлуков има мандат да управлява телевизията, дори като временно изпълняващ длъжността. По тази причина го призоваваме да се оттегли и друг да управлява телевизията до провеждането на нова процедура, която би трябвало да се организира от СЕМ в спешен порядък.

Асоциацията на европейските журналисти приканва членовете на СЕМ да направят преоценка на начина си на работа и да положат усилия, за да деблокират дейността на институцията. Това е и очакването на обществото към тях – те да работят за по-добра медийна среда, а не да обслужват политически интереси на онези, които са ги изпратили в съвета."