Бивши журналисти от Българската национална телевизия (БНТ), в по-голямата си част освободени в мандата на Емил Кошлуков, излязоха днес с призив към Съвета за електронни медии (СЕМ) да не го допуска до поста. Както е известно, в момента тече конкурс за избор на нов генерален директор, като мандатът на Кошлуков изтича в началото на юли. Той е един от общо осемте кандидати.

"Бордът на "Да върнем БНТ на обществото", призовава СЕМ Емил Кошлуков да не бъде допускан до изслушване на конкурса за директор на БНТ поради уронване престижа на обществената телевизия, политически зависимости и злоупотреба с власт", пишат сега Камен Алипиев, Искра Ангелова, Марио Гаврилов, Горан Благоев, Роберт Ковачев, Боряна Пунчева, Камелия Дончева - всички дългогодишни кадри на обществената медия - водещи, режисьори, продуценти и др.

Писмото е адресирано и до президента, министъра на културата и до ресорната парламентарна комисия.

В него се посочват мотивите за искането. Според тях за трите години начело на БНТ има "всеобщо обществено неодобрение на начина, по който беше присвоена от политически и олигархични кръгове обществената ни медия, радвала се на най-голямо доверие и по който беше доведена от настоящия ѝ директор до ранга на пропагандна "държавна" ПР медия". 

Посочват, че за това време обществената телевизия е била обект на множество международни критики, в т.ч. ОССЕ. Посочва се и "престижното" 112-о място на България по свобода на словото в класацията на "Репортери без граници".

"Много от протестите през 2020 г. минаха под прозорците на БНТ с искане за оставката на Кошлуков - политическият лидер на Новото време, "трупал" управленски опит в партийната телевизия "Алфа" и във фалиралата телевизия TV7. Много издания на иначе реномираното в близкото минало предаване "Панорама" бяха буквално завардени от мислещи и гневни граждани, които искаха лично да зададат значимите въпроси на удобните на властта гости, които биваха канени там", припомнят авторите на писмото причакванията на гостите на предаването, както и казусът със стажа на Кошлуков в телевизията на "Атака", заради който сега медийната комисия в парламента изиска от СЕМ документите по кандидатстването му за генерален директор.

"Много от вас може би помнят как започна своя мандат избраникът на силните на деня Емил Кошлуков – като обезглави журналисти и професионалисти в БНТ, които имаха безукорна репутация, бяха обичани от зрителите, настояваха за плурализъм и защитаваха високите професионални стандарти, изказваха гласно и смело мнението си, когато колегите им предвидливо си мълчаха. Той заглуши тъкмо онези, които не бяха зависими от политически или икономически кръгове, канеха широк кръг от гости с различни мнения, и които обществото разпознаваше като хора с позиция и авторитет. Тези хора бяхме ние. Послужихме за сплашване – показно, за да не се осмели никой повече да противоречи на волята на новия „вожд“ на медията. Ние бяхме отстранени чрез лов на вещици, който протече паралелно и в частните медии. За три години на улицата се оказаха почти всички разпознаваеми журналисти, които си позволяваха критики към властта" - продължава писмото.

И настояват:

"В този смисъл ние призоваваме и настояваме СЕМ да не допусне до изслушване Емил Кошлуков заради извършеното от него престъпление: да срине изцяло доверието в обществената медия."

След което изброяват защо Кошлуков, според тях, не заслужава да бъде допуснат до конкурса:

  • Заради отправените лично към него основателни критики от ОССЕ, Репортери без граници и Европейската комисия"
  • Заради безпрецедентния по своя обем и авторитет, и продължил до днес обществен протест срещу неговото избиране за поста още първия път.
  • Заради непрозрачния и безпринципен начин на управление на телевизията.
  • Заради доказани материални щети на БНТ, нанесени поради негови решения.
  • Заради смущаващи факти около неговия трудов и управленски стаж, които бяха изнесени от Комисията по култура и медии в НС. Заради накърняване на националния интерес поради провежданата от него културна политика.
  • Заради политическите му зависимости, демонстрирани в програмната политика на БНТ, която превърна медията от "обществена" в "проправителствена", а днес – в "партийно обвързана". (Такава мярка няма да е прецедент – по този начин предишният СЕМ не допусна до изслушване кандидатът Светослав Костов, който се явяваше отново за поста директор на БНР, защото тъкмо по негово време от ефира беше свалена журналистката Силвия Великова и съпричастните ѝ колеги спряха сигнала на Националното радио.)