В крайна сметка Twitter няма да има "официална чавка" и "платена чавка", или "бяла" и "синя". Това решение идва само ден след като новото ръководство опита това решение за проблема с официалните и потвърдени акаунти в социалната мрежа.

Казусът е налице след като Илон Мъск първоначално обяви, че всеки, който иска да има познатата досега "синя чавка" на профила си, която потвърждава, че става дума за истински профил на човека или организацията, трябва да плаща по 20 долара на месеца за платената версия Twitter Blue.

После Мъск намали таксата на 8 долара, след като множество потребители и писателят Стивън Кинг му казаха, с по-груби думи, да си гледа работата.

А вчера от компанията представиха ново решение - известни личности, организации, държавни институции и пр. ще получат "сива чавка" и надпис "Официален" на профила си, по преценка на Twitter, а "синята чавка" остава само за платените акаунти.

Това обаче предизвика допълнително объркване - първо, в мобилната версия новата "сива чавка" излиза в синьо или сиво. В добавка, в много случаи новата "чавка" излиза в добавка към старата. 

Мъск поне призна:

“Моля, имайте предвид, че Twitter ще прави много глупави неща в следващите месеци. Ще запазваме това, което работи, и това, което не работи."

Междувременно той призова рекламодателите да не се отказват от платформата - защото съдържанието й всъщност ставало по-добро откакто контролира социалната мрежа. 

Но обяви и друга концепция - платената версия Twitter Blue ще е достъпна само за профили, създадени преди 9 ноември, не и за нови. Обяснение защо не са налице, но по всяка вероятност платформата се опитва да блокира масовото навлизане на платени тролове.