Ден след като на фейсбук страницата на руското посолство се появи призив за набиране на дарения за войната в Украйна, дойде все пак и реакция от българското Министерство на външните работи, което определя подобни действия като "недопустими".

"Призиви към граждани на държава членка на Европейския съюз за подкрепа на военнослужещи, участващи в тази незаконна руска агресия, както и за нарушаване на европейските санкции, наложени на Руската федерация в отговор на непровокираното и неоправдано нахлуване в Украйна, са абсолютно недопустими", се казва в позицията на МВнР.

Оттам добавят и че дори и някой много да иска да дарява пари за Русия, която е агресора във войната, това няма как да стане заради санкциите на ЕС.

Ето и цялото съобщение:

Във връзка с публикация на Посолството на Руската федерация на официалната му фейсбук страница Министерството на външните работи на Република България напомня позицията си, че Република България категорично осъжда руската агресия срещу Украйна, която представлява грубо нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателство срещу териториалната цялост на суверенна Украйна.

Призиви към граждани на държава членка на Европейския съюз за подкрепа на военнослужещи, участващи в тази незаконна руска агресия, както и за нарушаване на европейските санкции, наложени на Руската федерация в отговор на непровокираното и неоправдано нахлуване в Украйна, са абсолютно недопустими. Обръщаме внимание, че преводи към посочените банкови институции не могат да бъдат осъществявани, тъй като те са обект на ограничителните мерки на ЕС.