Тръмп знаел, че поддръжниците му пред Капитолия на 6 януари 2021 г. са били въоръжени, настоял лично да ги поведе към Капитолия и дори физически нападнал служител на тайните служби в лимузината си, който отказал да го закара пред сградата на Конгреса.

Това е само малка част от скандалните разкрития, които бившата служителка на Белия дом Касиди Хътчинсън изложи пред комисията, която разследва събитията от 6 януари.

Бившата помощничка на тогавашния началник на кабинета на Белия дом Марк Медоус представи на обществеността подробен разказ за действията и мисленето на Тръмп, докато Капитолия е била поставена под обсада от твърдите му симпатизанти, които бяха решени на всичко, за да спрат преброяването на гласовете на изборите от 2020 г. и да попречат на сертифицирането на победата на Джо Байдън.

Хътчинсън обясни как Тръмп и други влиятелни служители в обкръжението му последователно насърчавали, толерирали и извинявали щурма, докато той се разгръщал пред тях.

Запознат, че на митигна му пристигат въоръжени поддръжници, Тръмп призовал предпазните мерки за сигурност да бъдат отменени, свидетелства Хътчинсън.

"Те не са тук, за да ме наранят", цитира го тя.

Хътчинсън пристигна на изслушването във вторник с безупречни акредитации на Републиканската партия. Бивша сътрудничка на конгресмена Стив Скализ и сенатора Тед Крус, тя изпълняваше различни роли в Белия дом, преди да служи като близък помощник на Медоус – пост, който често й предоставяше близък контакт с Тръмп през седмиците преди и в деня на атаката на Капитолия.

Преди 6 януари

Някои от най-вълнуващите разкрития на Хътчинсън бяха свързани с ожесточената борба вътре сред високите редици на Белия дом в дните преди преброяването на изборите на 6 януари заради желанието на Тръмп лично да пътува до Капитолия през този ден. Някои помощници искали той да изнесе реч на територията на Капитолия, а други настоявали той направо да влезе в самата зала на Камарата на представителите, където Конгресът трябваше да се събере, за да преброи гласовете на изборите.

Още на 3 януари- казва Хътчинсън - съветникът на Белия дом Пат Чиполоне дал да се разбере, че е настроен против идеята Тръмп да предприеме каквото и да е пътуване до Капитолия. Двамата заедно с Хътчинсън неуспешно опитали да убедят Медоус да се противопостави.

Чиполоне повдигнал въпроса пред Хътчинсън отново сутринта на 6 януари, каза тя, този път категорично.

"Ще бъдем обвинени във всяко престъпление, което можем да си представим, ако позволим това да се случи", цитира го тя, изброявайки обвиненията, които могат да бъдат повдигнати - като възпрепятстване на правосъдието, изборни измами и подбуждане към бунт.

Тръмп знаел, че поддръжниците му носят оръжия. И искал да ги пуснат на митинга му

Още в 10 часа сутринта на 6 януари високопоставени представители на Белия дом били наясно, че много от събралите се във Вашингтон са въоръжени. Хътчинсън свидетелства, че е присъствала, когато Тони Орнато, зам.-началник на щаба на операциите в Белия дом, споделил с Медоус доклади, че били забелязани демонстранти с пистолети, ножове, бронежилетки и дори копия.

Медоус, каза тя, "погледна нагоре и каза: "Говорихте ли с президента?" И Тони каза: "Да, сър, и той е наясно." Медоус отвърна: "Добре, добре".

Докато показанията на Хътчинсън за действията на Тръмп в този и в някои други случаи са от втора ръка, тя описа директно, че е чула бившия президент зад кулисите на митинга на 6 януари, където той увещавал последователите си на поход към Капитолия.

Преди да се качи на сцената, каза Хътчинсън, републиканецът бил ядосан, че зоната, която е била отредена за митинга на юг от Белия дом, не е запълнена. Проблемът не бил в това, че хората имали проблеми с влизането, каза тя, а по-скоро в това, че хиляди демонстранти не желаели да преминат през "екраните" на Сикрет сървис в периметъра на събитието и да рискуват оръжията им да бъдат конфискувани.

Мнозина били щастливи да останат далеч от отреденото място за митинга, тъй като можели да чуват думите на президента, без да рискуват да бъдат обискирани.

"Той беше ядосан, че не пускахме хората през магнитометрите с оръжия", каза тя, добавяйки: "Чух президента да казва нещо като: "Не ме интересува, че имат оръжия. Те не са тук, за да ме наранят. Махнете шибаните магнитометри. Пуснете моите хора вътре."

Тръмп грабнал волана на лимузината си и атакувал агент, когато разбрал, че няма да го водят в Капитолия

Но тя каза, че гневът на Тръмп все още не бил достигнал своя връх. След като напуснал сцената, Тръмп се прибрал в лимузината си с убеждението, че ще бъде отведен до Капитолия. 

Заедно с Тръмп в бронираната президентска кола бил и Робърт Енгел, началник на охраната на неговите тайни служби. Енгел, според разказа на Хътчинсън, казал на бившия държавен глава, че не може да пътува до Капитолия. Нямало как да бъде гарантирана сигурността на Тръмп, затова трябвало да се върнат в Белия дом.

"Президентът реагирал много ядосано на това", твърди Хътчинсън, предавайки думите на Орнато, който също присъствал и й разказал случката в присъствието на Енгел. "Президентът казал нещо като "Аз съм президентът, по дяволите". Заведете ме до Капитолия веднага".

Енгел твърдо отговорил:

"Сър, трябва да се върнем в Западното крило (част от Белия дом, където се помещават официте на президента)."

В този момент Тръмп "се протегна към предната част на автомобила, за да хване волана", обяснява Хътчинсън.

"Г-н. Енгел го хванал за ръката и казал: "Сър, трябва да свалите ръката си от волана. Връщаме се в Западното крило. Няма да отидем в Капитолия".

След това г-н Тръмп използвал свободната си ръка, за да се нахвърли върху Боби Енгел и когато г-н Орнато ми разказа тази история, той посочи ключиците си".

Хътчинсън твърди, че Енгел е присъствал, когато Орнато й е разказал събитието и че нито един от двамата не е подложил на съмнение историята тогава или по-късно.

Тайните служби пуснаха изявление във вторник, което не коментира директно същността на показанията на Хътчинсън, но изтъква, че агенцията "сътрудничи с избраната комисия от самото й създаване през пролетта на 2021 г."

Тримата агенти на Тайните служби, които придружавали Тръмп на 6 януари, оспориха, че Тръмп е нападнал Енгел или че се е хванал за волана на автомобила, в който е пътувал, за да се опита да го насочи към Капитолия. Това обявиха пред "Вашингтон пост" един настоящ и един бивш служител на правоприлагащите органи, запознати с техните твърдения от случката. В колата пътували Тръмп, Енгел, Орнато и шофьорът, като последните трима са готови да свидетелстват под клетва пред комисията за спомените си от 6 януари. Това увериха двамата души, които проговориха при условие на анонимност.

Тримата агенти не оспорват разказа на Хътчинсън, че Тръмп е бил ядосан, след като е научил, че не го водят до Капитолия, както и че са разменили остри думи с Енгел, когато му казал, че е невъзможно да отиде в Капитолия при поддръжниците си.

Адвокатът на Хътчинсън, Джоди Хънт, публикува кратък пост в туитър във вторник вечерта:

"Г-жа Хътчинсън свидетелства под клетва и разказа какво й е били казано. Тези, които знаят за събитието, също трябва да свидетелстват под клетва."

Кетчуп по стената, чиния на земята

Президентската ярост не била само по адрес на тайните служби, изтъква Хътчинсън. Месец по-рано тя каза, че е била извикана в трапезарията на Овалния кабинет в момент, в който в Асошиейтед прес било публикувано интервю с тогавашния главен прокурор и министър на правосъдието Уилям Бар, който твърдял, че Министерството на правосъдието "не вижда измама в такъв мащаб, че да може да доведе до различен резултат на изборите."

"По стената капеше кетчуп, а на пода имаше счупена порцеланова чиния", спомня си тя. "Камериерът каза, че президентът е изключително ядосан на интервюто на главния прокурор за АП и е хвърлил обяда си по стената."

Хътчинсън каза, че това е само един от "няколкото пъти по време на мандата ми с началника на кабинета, когато съм знаела, че той или хвърля чинии, или преобръща покривката, за да остави цялото съдържание на масата да отиде на пода".

Тръмп и Медоус по време на щурмуването на Капитолия

Свидетелствата на Хътчинсън нарисуваха последователен и нелицеприятен портрет на Медоус, бившия конгресмен, превърнал се в помощник на Тръмп, който напусна Камарата, за да стане началник на кабинета. Тя отбеляза, че той често се е взирал в телефона си и е бил откъснат от извънредните събития, които се развивали около него. Хътчинсън не е говорила с Медоус от началото на 2021 г. и е загубила връзка с повечето други фигури в орбитата на Тръмп и Медоус, казаха запознати, говорейки при условие на анонимност.

В един момент Хътчинсън си спомня, че е информирала Медоус за нарастваща заплаха от насилие в Капитолия:

"Той почти не реагира. Спомням си как той каза, "Добре" и нещо от типа на: "Колко още остава на президента в тази реч?"

По-късно, когато щурмуваците се приближавали все по-близо и по-близо до Капитолия, тя си спомня, че се опитвала отново да подбуди Медоус към действие. Отново, разказва тя, го намерила залепен за телефона си:

"Той просто пишеше. Казах: "Хей, шефе, гледаш ли телевизора?" – спомня си тя и в добавка го попитала дали е говорил с Тръмп, който вече се е бил прибрал в Белия дом: "Той каза: "Не, той иска да бъде сам в момента", все още гледайки към телефона си."

Едва когато тя поставила на обсъждане личната безопасност на републиканския конгресмен от Охайо Джим Джордан, политически съюзник и близък приятел на Медоус, шефът на кабинета се стреснал и реагирал:

"Може да искаш да се свържеш с него, Марк", спомня си тя, че му е казала. "И той ме погледна и каза нещо като: "Добре, ще му се обадя".

Няколко минути по-късно Чиполоне се втурнал в офиса на Медоус и го призовал да накара Тръмп да предприеме нещо срещу насилието, което вече се случвало в сградата на Конгреса.

"Марк вдигна очи и каза: "Той не иска да прави нищо, Пат", предава думите му Хътчинсън.

Това си спомня тя, преди да обобщи отговора на Чиполоне: 

"Марк, нещо трябва да се направи или хора ще умрат и ще има кръв по шибаните ти ръце. Това излиза извън контрол. Отивам при него."

"Майк си го заслужава"

Двамата мъже влезли в трапезарията на Овалния кабинет, където Тръмп се бил изолирал, докато щурмът се разгръщал. Хътчинсън описва как се е отправил там по-късно и за кратко е чула разговори за скандиранията, които се чували от тълпата:

"Обесете Майк Пенс."

Няколко минути по-късно Медоус и Чиполоне се върнали от трапезарията в офиса на Медоус - като Чиполоне продължавал да настоява за по-нататъшни действия за укротяване на тълпата:

"Те буквално призовават вицепрезидентът да бъде обесен", цитира го Хътчинсън.

Медоус отговорил: "Чу го, Пат. Той смята, че Майк си го заслужава. Той не мисли, че вършат нещо нередно."

Приблизително по това време Тръмп изпратил туит, упреквайки Пенс, че няма "смелостта да направи това, което трябва да бъде направено".

Хътчинсън посочи, че Медоус и личният адвокат на Тръмп Руди Джулиани са поискали помилване за потенциални престъпления, свързани с 6 януари. Тя също така увери, че е чула дискусия между представители на крайнодесни групи като "Пазителите на клетвите" и "Гордите момчета" в присъствието на Джулиани в навечерието на щурма и потвърди, че тогава се е водила сериозна дискусия в кабинета на Тръмп относно 25-ата поправка - отстраняването на президент от власт.

Реакцията на Тръмп, Медоус и републиканците след показанията на Хътчинсън

Тръмп определи Хътчинсън за "пълна измамничка" в социалните медии във вторник и предположи, че не може да й се вярва, защото е търсила позиция в неговия персонал във Флорида, след като той напусна президентството.

"Аз лично отхвърлих молбата й", написа той в една от многото си публикации в Truth Social, социалната мрежа, която създаде. "Защо искаше да отиде с нас, ако чувстваше, че сме толкова ужасни? Разбирам, че тя е била много разстроена и ядосана, че не исках да дойде и да бъде член на екипа".

"По моя преценка днешните показания на г-жа Хътчинсън не биха издържали на кръстосан разпит", каза адвокатът на Медоус Джордж Теруилигер.

Републиканците от съдебната комисия на Камарата на представителите отговориха на показанията на Хътчинсън по време на изслушването, като заявиха, че "буквално всички доказателства са слухове".

Хътчинсън отказа да коментира пред медии изслушването си.

"Госпожица Хътчинсън с основание се гордее за службата си към страната като специален помощник на президента", се казва в изявление на нейните адвокати. "Въпреки, че тя не потърси вниманието, придружаващо показанията й днес, тя смята, че е нейно задължение и отговорност да предостави на комисията своите правдиви и откровени наблюдения за събитията около 6 януари.

Г-жа Хътчинсън смята, че 6 януари е бил ужасяващ ден за страната и е жизненоважно за бъдещето на нашата демокрация той да не се повтаря."

"Ако изведнъж сте си спомнили нещо"...

При закриването на изслушването във вторник, председателят и конгресмен от Мисури Бени Г. Томпсън похвали смелостта на Хътчинсън и отправи апел към ключови свидетели, които отказват да дадат показания - Медоус, бившия стратег на Тръмп Стив Банън, икономическия съветник Питър Наваро и много други.

"Опитът ви да скриете истината от американския народ ще се провали", каза той. "Ако сте чули това свидетелство днес и изведнъж сте си спомнили неща, които преди не сте могли да си спомните, или има някои подробности, които бихте искали да изясните, или сте открили някаква смелост, която сте били скрили някъде - нашите врати остават отворени."