Украинският президент Володимир Зеленски ще вземе участие в срещата на върха на страните от Г-20 следващата седмица, като най-вероятно ще се включи по виртуална връзка, съобщи днес неговият говорител, предаде Ройтерс.  

Миналата седмица Зеленски заяви, че няма да участва, ако руският президент Владимир Путин присъства на срещата, която ще се проведе на 15 и 16 ноември в Индонезия, припомни агенцията, цитирана от БТА.

Прессекретарят на украинския президент Сергий Никифоров не уточни дали Зеленски е променил позицията си.

Путин може да пропусне срещата на върха на лидерите от Г-20 следващата седмица, съобщи пред медиите индонезийският президент Джоко Видодо, който е домакинът на срещата на големите световни икономики, предаде също Ройтерс.

Видодо заяви, че разговор с Путин миналата седмица му е оставил "силното впечатление", че руският лидер няма да присъства на срещата в Бали, която се очаква да бъде доминирана от напрежението, предизвикано от нахлуването на Русия в Украйна.

Индонезийското външно министерство и президентският дворец засега са отказали да коментират тази информация.

Като домакин на срещата на Г-20 Индонезия устоя на натиска от страна на западните страни и Украйна да оттегли поканата за участие на Русия в срещата на лидерите и да я изгони от групата, като заяви, че не разполага с властта да направи това без консенсус между всички членове.

Видодо подчерта в интервю за вестник "Файненшъл таймс", че Русия остава добре дошла на срещата на върха, за която той се опасява, че ще бъде засенчена от "много тревожното" нарастване на напрежението в международен план.

"Срещата на Г-20 няма за цел да бъде политически форум. Тя е предназначена да бъде за икономика и развитие", каза той.

Срещата ще се състои в конгресния център "Нуса Дуа" на остров Бали.