Системите за противовъздушна отбрана NASAMS и Aspide вече са пристигнали в Украйна. Това съобщи в Twitter министърът на отбраната на страната Олексий Резников, който благодари на западните партньори за предоставеното оръжие, предаде "Униан".

"Тези оръжия значително ще укрепят украинската армия и ще направят нашето небе по-безопасно. Ще продължим да сваляме вражески цели, които ни атакуват. Благодаря на нашите партньори: Норвегия, Испания и Съединените щати", написа той.

След резултатите от срещата Рамщайн-5 на 8 септември министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников заяви, че е постигнат напредък в областта на противовъздушната и противоракетната отбрана. Според него е взето принципно решение за предоставяне на Украйна на системи NASAMS.

През септември Пентагонът обяви, че Съединените щати планират да предоставят на Украйна две зенитно-ракетни системи NASAMS през следващите два месеца, които ще осигурят допълнителна противовъздушна защита на държавата ни.

На 2 ноември украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че голям пакет военна помощ от Испания се изпраща на Украйна, който се състои от системи за противовъздушна отбрана Hawk, батарея на зенитно-ракетна система Aspide и други оръжия.