Ако от "Продължаваме промяната" приемат да се обвържат с ГЕРБ в евроатлантическо мнозинство - "приключили са".

Президентът Румен Радев атакува партията, която сам създал, защото властта чрез служебни правителства му се усладила, президентството му било тясно и искал реална власт.

Такива тези артикулира в национален ефир лидерката на БСП и вицепремиер и министър в оставка Корнелия Нинова. Поводът за първото твърдение - зачестилото напоследък говорене, в т.ч. и вчера след историческото решение за ветото на Република Северна Македония, което левицата не подкрепи, че при предсрочни избори е възможно ГЕРБ, ПП и ДБ да образуват мнозинство, в т.ч. коалиция около една цел - запазване на евроатлантическия избор на България.

"Темата "Македония" беше грубо експлоатирана за партийни цели от две формации. Първата е "Има такъв народ", която напусна коалицията заради пари, постове и интереси, но се опита да я опакова с Македония.

Втората е ГЕРБ и Борисов - върви тезата да се направи ново евроатлантическо мнозинство. Борисов се опитва да се препере през темата "Македония" - "за да забравите другото мнозинство, което сформирахте срещу мен и модела Борисов". Това е тотално изместване на фокуса - заради което направихме това правителство. Опитва се да замаже тази цел, да се препере. Приемат ли тази оферта, те са приключили. Да не вярват на мимикрията на Борисов. Но просто това ще ги приключи тях.

Борисов няма да се върне, ако от ПП имат малко разум и чувство за съхранение. Те няма да се върнат. Сигурно ги притискат - но измествайки фокуса около евроатлантическата ориентация, това вътре ще се забрави", заяви Нинова, все още партньор в правителството и допълни, че се надявала на нов кабинет в рамките на този парламент.

На въпрос дали според нея Радев има пръст в свалянето на правителството, лидерката, която сама атакува ожесточено държавния глава, посочи:

"Президентът Радев и вицепрезидентката Йотова започнаха да атакуват правителството буквално в първия месец - буквално в най-тежките месеци. Аз нямах обяснение защо толкова бързо тези, които създадоха ПП, започнаха да ги атакуват така. На президента Радев президентската институция му е тясна, той иска реална власт. Служебните правителства му се усладиха".

За социалистическата лидерка разривът започнал, когато Кирил Петков и Асен Василев поели отговорността за реално управление. С промяната на шефа на "Булгаргаз" (Николай Павлов, б.р.) започнали атаките. В много случаи - абсолютно необективни. "Даже каза нямате 100 дни. Всички правителства имат 100 дни. Точно нашето ли да няма?", адресира до президента питането Нинова.

Без изненада, тя не се съгласи с изказването на премиера в оставка - че правителството е било свалено от ред лица, сред които руската посланичка Елеонора Митрофанова - т.е. и от Москва. Конкретното й назоваване било неуместно, смята лидерката на партията, чийто пристрастия към федерацията са известни. Правителството било свалено за пари и за власт. "От БНБ започна напрежението, преди това - не", посочи тя ИТН, визирайки отказа на коалиционните й партньори да изберат Любомир Каримански за управител на банката. 

Що се отнася до поредното отваряне на Изборния кодекс - за да се върне хартиената бюлетина, за което настояват БСП, ГЕРБ и ДПС, Нинова заяви, че партията й имала "резерв" от 100 0000 - 150 000 гласа. Т. е. толкова не гласували за социалистите заради машинния вот. Изчисленията били на "Информационно обслужване", твърди социалистката. Според социолози обаче данните са точно наполовина - 50 000 до 70 000 гласа.