Петнадесет души, сред които и дете на 8 години, са били убити днес от руски артилерийски огън в Харковска област, предадоха световните агенции. Новината съобщава областният управител Олег Синегубов.

"Петнадесет души бяха убити, а 16 бяха ранени. Това са ужасяващите последици от руските обстрели посред бял ден в Харковска област", каза той в "Телеграм".

Синегубов поясни, че тези хора са станали жертва на четири отделни обстрела.

Междувременно главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд потвърди вчера, по време на посещението си в Украйна, ангажимента на своята страна за идентифициране, задържане и съдебно преследване на лицата, извършили военни престъпления и други жестокости по време на руското нашествие в Украйна, съобщи Ройтерс.

Преди срещата си с главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова край Лвов той каза пред репортери, че е дошъл, за да изрази "твърдата подкрепа на САЩ за народа на Украйна насред тази непредизвикана и несправедлива руска инвазия". По думите му Вашингтон изпраща недвусмислено послание, че заедно с партньорите си ще се стараят "по всички възможни начини да се гарантира, че отговорните за тези жестокости ще бъдат подведени под отговорност".

Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че е създадена специална група, която ще помага за събирането в Украйна на доказателства и улики за извършени нарушения на човешките права, военни престъпления и други жестокости. Екипът ще е под ръководството на висш служител на ведомството, участвал в издирването на нацистки военнопрестъпници.

Обещанието на Гарланд да помогне на Украйна в разкриването на военни и други престъпления е само една от стъпките на министерството на правосъдието на САЩ, предприети тази година във връзка с нападението на Русия срещу Украйна. Ведомството вече създаде звено, което се е съсредоточило върху конфискуването на яхти и луксозни имоти на руски олигарси, близки до президента Владимир Путин.

БТА