Министър-председателят Кирил Петков призова днес президента Румен Радев да се вслуша в хората, които са излезли по улиците на София и на други градове, за да подкрепят застрашеното от падане правителство. 

Отношенията между държавния глава и премиера, някога назначен от Радев служебен министър, се влошиха след серия президентски критики към кабинета. И днес Радев се изказа остро за изпращането на френското предложение за Северна Македония направо в парламента без становище на правителството.

В интервю за Дарик радио тази сутрин Петков пожела на Радев "да е жив и здрав" по случай рождения му ден и добави забележка:

"Единственото, което той трябва да слуша -  да се вслушва в тези хора на площада, които го подкрепиха", каза Петков, визирайки началото на протестите преди две години, които в крайна сметка доведоха на власт неговото правителство. 

Петков каза, че "не е вдигнал бялото знаме" и се надява, че още депутати от други партии ще подкрепят правителството му в поискания от ГЕРБ вот на недоверие идната сряда. Той допусна, че сред тях може да има дори депутати от ГЕРБ, а не само от "Има такъв народ" (ИТН), чиято група напуснаха шестима народни представители, след като лидерът на партията Слави Трифонов я оттегли от управляващата коалиция.

"Да, увеличава се", каза Петков за шанса правителството му да оцелее. "Аз вярвам, че има хора в момента... от всички партии можем да получим изненада, защо не някой от ГЕРБ да се отцепи".

По думите му предстоящият вот ще влезе в историята, защото всеки от депутатите ще трябва да реши дали да застане на страната "на задкулисието" или на сегашното правителство, което претендира да е първото, повело решителна борба с него.

Петков припомни цитирани и преди от него епизоди, които илюстрират, че ИТН е била проводник на задкулисие във властта.

По повод на искането от министъра в оставка Гроздан Караджов (ИТН) за още пари за пътно строителство, което беше прекият повод з а разрива в коалицията, Петков цитира свой разговор с Трифонов, в който по думите му последният казал: "Ти нямаш проблем с Караджов, ти имаш проблем с мене. Караджов е само един брокер".

Разказвайки за свое посещение на ГКПП Капитан Андреево премиерът каза и че "има едни частни субекти, които държат контрола по тая граница и никой не може да помръдне тяхната позиция" и цитира прякори като Ами, Таки, Пашата.

"Никой през годините не е смеел държавата да влезе в пълен контрол на тази граница", добави Петков.

Той разказа за стопанисвана от частна фирма лаборатория за контрол на внасяното месо и животни, която видно не е работила, а договорът с нея е  подписан въпреки изрична забрана от министъра от негов заместник.

"Държавата ще завземе обратно този пункт", каза Петков. 

По думите му атаките против правителството започнали след разкритията за корупция там. 

"Това е по-стратегическо от локална корупция, това са канали Аазия-Европа", каза той, допускайки, че каналите имат политическа протекция, включително в парламента. 

Говорейки за отношенията в коалицията Петков каза, че лидерката на БСП Корнелия Нинова "не се поддава на договорки, които са против нейната воля" за разлика от представителите на ИТН, които на коалиционните съвети никога на заявали позиция по поставени въпроси,  казвали, че ще попитат и по-късно ще отговорят. Това според Петков е проява на задкулисие - т.е. контролът върху решенията не е у публично овластените лица.

За отказа на БСП да подкрепи военна помощ за Украйна Петков каза: "Въпреки че те имат различно мислене по тази тема, ние стигнахме до един компромис, който и двете страни осъзнаха, че трябва да направят, за да продължи това правителство".

"Аз направих много грешки", призна по време на разговора Петков. 

Според него "не е важно само каква работа свършваш, а как я комуникираш"

"Първата ми голяма грешка (беше), че работихме по 20 часа на ден и не го комуникирахме по правилния начин", каза той. "От другата страна имахме една опозиция, която нищо не правеше освен да комуникира... Изгубихме комуникационната битка".

Като друга своя грешка премиерът посочи това, че едновременно "отворил много фронтове" - нещо, което папа Франциск го посъветвал да не прави при срещата им през май.

Петков каза, че ако за запазването на правителството трябва да предаде поста си на друг премиер, е готов да го направи, но "не бих дал премиерската позиция на човек от задкулисието".

"Ако Асен Василев е следващият премиер, бих го подкрепил с две ръце", каза Петков, но добави, че в момента този въпрос не е актуален.