Парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) оредя с още един депутат. Кирил Симеонов, народен представител от Варна, обяви намерението си да напусне ПГ, както и партията не от къде да е, а от парламентарната трибуна - с изявление насред пленарното заседание. 

Така отцепниците от формацията на Слави Трифонов стават общо седем - шестима от тях са депутати, а седмият е министърът на спорта в оставка Радостин Василев, който обаче не може да се върне като народен представител, за какъвто бе избран, тъй като оставката му не е гласувана заради липсата на мнозинство от 121 народни представители.

Така ГЕРБ, "Има такъв народ", ДПС и "Възраждане" вече имат общо 125 депутати. Ако още 5-има от ИТН не подкрепят вота на недоверие срещу правителството, той няма да мине. За да падне правителството, поне 121 депутати трябва да гласуват "за" вота.

Пред депутатите Симеонов изтъкна, че не е ничий човек, честно си е спечелил мястото в НС, но съвестта му вече не му позволява да е част от тази група и иска да се прибере спокойно при семейството си.

"Не искам да се свързвам с ГЕРБ и като се прибера вкъщи, искам да гледам децата си в очите", каза депутатът.

Христо Петров - Ицо Хазарта поздравява Симеонов.

И си спечели аплодисменти от половината от залата, изправила се на крака.

"Това е много силна проява на парламентаризъм и г-н Симеонов има и моите адмирации", заяви след изявлението временно изпълняващият длъжността председател на НС Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната").

Че е възможно Симеонов да се отцепи имаше податки още миналата седмица, когато стана ясно, че премиерът Кирил Петков е влязъл в контакт с него. Тогава от ИТН, а и самият той отрекоха да смята да напуска ИТН.

До момента групата на Трифонов в парламента напуснаха Иво Атанасов, Георги Георгиев, Николай Радулов, Деян Петков, Светлин Стоянов.

Малко по-рано тази сутрин, на влизане в Народното събрание, Ива Митева (ИТН) посочи, че продължавали опитите от страна на представители на правителството да "вербуват" депутати от партията. Според нея щяло да има още отцепници. По неофициална информация на Клуб Z, възможно е още петима души да се разделят с Трифонов.

Тошко Йорданов: Оставаме приятели

Неизбежно, Тошко Йорданов направи коментар в кулоарите на парламента. И този път, за разлика от предходната група отцепници, не се чуха обвинения в продажност спрямо Симеонов. 

"Това, което днес направи Кирил, е негово право. Той остава наш приятел, независимо какво реши да прави оттук нататък след днешното му изявление. Той е свободен човек, може да каже каквото си иска", заяви председателят на парламентарната група на Трифонов.

По думите му ПГ оставала стабилна. Непроменена оставала и позицията на партията.

"Мнението ни, че това правителство се държи като ГЕРБ, че дори и по-лошо, си остава същото", заяви Йорданов.

Мнение по въпроса с разцеплението в ИТН изрази и Владислав Панев ("Демократична България"), според когото ще има още напуснали Трифонов - заради вчерашните събития.