Кирил Петков се опитва "да купува" депутати от "Има такъв народ", обявиха в пореден драматичен опит от партията на Слави Трифонов. Преди ден, когато стана ясно, че ИТН напуска коалицията, премиерът съвсем открито каза, че се надява да има поне 12 депутати от тази парламентарна група, които да подкрепят управлението. Днес в характерното си говорене Тошко Йорданов заговори за предатели, които умират първи.

Засега официално, че е имало разговори с него, съобщи депутатът от ИТН Кирил Симеонов. 

"Вчера получих обаждане от Кирил Петков с молба да се видим, след което имахме кратка среща, на която той ми каза, ако мога, да си преосмисля позицията. Да не хвърляме страната в хаос".

Това каза в кулоарите на парламента Симеонов. Той уточни, че премиерът не му е предлагал нито постове, нито пари.

Депутатът от ИТН разказа, че е споменал това на негови съпартийци - Ива Митева, Тошко Йорданов и Любомир Каримански.

Петков също така му е казал, че е разговарял и с други депутати от ИТН, но не е казал с кои точно.

"Аз му казах, че му благодаря за разговора и си заминах", каза Кирил Симеонов, допълвайки, че остава лоялен на партията си.

Ива Митева също потвърди, че снощи Симеонов ѝ е споделил, че премиерът му се е обаждал, за да го убеждава в посока да поддържа правителството и да гласува за бюджета.

"Чухме премиерът още онзи ден да говори за 12 депутати и явно в момента ги търси. Ако това е моралът, за който говори, ако това е борбата с корупцията - поздравявам го", каза Митева.

Според шефа на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви, че Кирил Петков е разговарял и с други трима депутати, освен с Кирил Симеонов, но не посочи кои са те.

"Не мога да гарантирам за нито един човек на света как ще постъпи в стресова ситуация. Но ние сме тук за кауза, а не за да ни купуват един по един. Може някъде да има предател. Но те винаги умират първи. Освен това позорът, който ще си лепне на челото, си е негов избор", продължи Йорданов в стила на партиен секретар от първите години след 1944 г.

Той отново повтори словосъчетание, което явно много си харесва - Кирил Петков бил "Татяна Дончева в панталон", намеквайки за историята с 500К, в която според разказа на все още спортния министър Радостин Василев Дончева му пишела на салфетка оферти за купуване на депутати от ИТН.

"Не мога да потвърдя дали е имало среща", коментира в кулоарите председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров, който допълни, че очевидно не е присъствал на подобен разговори и че не се казва "Кирил", имайки предвид имената на двамата спрягани участници в разговора. 

"Тази реторика не идва от нашата парламентарна група. Ние не правим оферти, не купуваме, не раздаваме постове и бюджети за управление. И това е причината да се стигне до това напрежение в коалицията и излизането на коалицинни партньори", добави той.