"България ми е по-важна от интересите на група лица, които най-вероятно владеят нашия лидер.

Мафията проби в "Има такъв народ". Задкулисието проби при нас.

Това не е парламентарен проект. ИТН е бизнес проект. Това е било заложено от самото начало."

Така спортният министър в оставка Радостин Василев, "оглавил" напускането на група от петима депутати от ИТН, анонсира официално отцепването. Ако бъде освободен като министър, Василев ще се върне в парламента, и така ще стане шестият напуснал ИТН депутат. А "нашият лидер", когото визира в изказването си, е Станислав (Слави) Трифонов.

"Тази партия се самоизчегърта, а последните му действия водят до това, че се чегърта и държавата", обяви Василев на извънреден брифинг в компанията на отцепниците от парламентарната група на ИТН - Иво Атанасов, Георги Георгиев, Николай Радулов, Деян Петков, Светлин Стоянов.

"Не мога повече да подкрепям действията на лидера на ИТН Слави Трифонов и свалям доверие от него", посочи спортният министър в оставка, който отправи тежки обвинения в зависимости по отношение на председателя.

"Слави Трифонов никога не се е интересувал от мнението на избирателите. Слави Трифонов никога не се е интересувал от мнението на депутатите. Той не ги познава!", заяви още Василев и подчерта, че не е срещал лидера откакто е станал министър, а някои от депутатите не са го виждали от година.

Отцепниците напускат не само групата в парламента, но и партията.

Какво работи Орлин Алексиев?

И това не е всичко. Василев директно обвини Трифонов в бизнес връзки с лица, свързани и свързвани през годините тясно с ГЕРБ, в т.ч. бившия "ковчежник" Орлин Алексиев. За него шоуменът признава, че са приятели, но никога не били говорили за политика и даже не знаел с какво се занимава.

"Г-н Трифонов е от 20 години приятел с Орлин Алексиев и не знае за интересите му в Министерство на регионалното развитие и благоустройството... 

Поискаха коалиционните партньори да предоставят едни средства, за да бъдат откраднати от едни фирми и това доведе до истерия. Няма Македония. Македония е една измислена причина, използвана за повод. Причината е, че не могат да се реализират най-вероятно някакви финансови интереси някъде. Аз съм сигурен че г-н Трифонов не е жаден за власт. Той е бизнесмен", продължи министърът в оставка.

И попита как "колегата" му Гроздан Караджов - вицепремиер и МРРБ министър (също в оставка) изобщо се е озовал на поста, който експертът по регионално развитие Георги Георгиев е трябвало да заеме. А темата "Орлин Алексиев" допълни именно Георгиев, който разказа как той посредничил между фирми и Караджов за получаването на строителни поръчки и дори посочи мястото на срещите - комплексът в покрайнините на Витоша "Делта Хил".

Орлин Алексиев бе определен и като "червената линия" за Светлин Стоянов - от самия него.

"Моята "червена линия" се казва Орлин Алексиев. Слави каза, че са приятели от 20 г., но в момента не знае той с какво се занимава. Това са приказки под шипковия храст", посочи депутатът от ИТН, подчертавайки, че в взел решението да напусне вчера - след интервюто на Трифонов по "Дарик" радио.

Дългия ме праща

Василев продължи с разказите. Този път за проверката на свързваното с Александър Сталийски, друга близка до ГЕРБ личност, заведение, запечатано от НАП заради това, че касовите му апарати не са били свързани с приходната агенция.

Става въпрос за спортния комплекс "Диана" и конкретно за "Ресторант 101". Спортният министър, лично участвал в проверката, бе атакуван - със залепена негова снимка по бански в тоалетната на ресторанта. И докато това действие се развива, Василев получил послание - от Тошко Йорданов: 

"Пич, Дългия ме праща, да не не закачаш Сталийски".

"Те знаят че аз съм безпрекословно луд и никой не може да ми заповяда. Не съм откраднал и едно захарче" - коментира по повода задочно Василев.

Иво Атанасов, когото Трифонов бе номинирал за министър на правосъдието, както и експертът на партията по темата "сигурност" Николай Радулов пък говориха за едноличното кадруване в партията, на което са ставали свидетели. Но всички участници в срещата бяха единодушни - що се отнася со МРРБ, нито един висш кадър на ГЕРБ там не е бил сменен.

Мацко, спираме им тока

Единодушни шестимата отцепници бяха и по още един въпрос - не са купени, не чакат постове. Това по повод на превантивните обвинения на Трифонов от по-рано днес, разбира се, отправени чрез фейсбук пост - че отцепниците са се продали. По думите на Василев като тях имало още 20-ина души, но засега само те са излезли да оповестят мнението и намерението си.

"Ние не си тръгваме, за да отиваме някъде. Не сме поемали обещания за подкрепа на който и да е било и каквото и да е било. Тръгваме си, защото сме разочаровани от ръководството на ИТН. Колкото и да се правиш на смирен и на тъп, в един момент си казваш - това нещо трябва да свърши", посочи Атанасов.

Отцепниците разказаха още как Ива Митева саботирала законодателния процес (в това я обвиняват и от ПП по отношение на антикорупционния закон). 

А Георги Георгиев разказа и как е бил подлаган на... детектор на лъжата - досега парламентарен мит. И покрай това детекторът установил... че е отказал 1 милион евро, предложени му, за да цепи групата в 45-ия парламент. Целта - промяна в правилника така, че група да може да се образува и при разцепване, каквото правилникът на НС забранява.

Накрая Василев разказа и как е разбрал в последния момент, че Слави "оттегля" министрите си. Това по повод на разказа на самия Трифонов как е взел решението след консултация с парламентарната си група. Обадил му се Тошко Йорданов и казал:

"Мацко, спираме им тока. Викам "Добре" и си постбрах нещата".