Речта на руския президент Владимир Путин е оруелианска, коментира говорителката на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) Набила Масрали.

Тя сравни речта от вчера, произнесена пред Валдайския дискусионен клуб, със знаменития роман „1984“ на Джордж Оруел.

„В нея вярното е невярно, а невярното – вярно. Истината е фалшива, а фалшивото – истина“, коментира Масрали.

Тя припомни и няколко факта.

Русия е тази, която води незаконна, непредизвикана агресивна война срещу Украйна. Руските въоръжени сили са тези, които извършват жестокости и военни престъпления срещу цивилното население в Украйна, жени и деца. Русия е тази, която безкрупулно нарушава международното право и Хартата на ООН. Действията на Русия са тези, които заплашват мира и сигурността не само в Европа.

Руската агресия ще има сериозни последици по света, убедена е говорителката.

„Що се отнася до руските обвинения, че Украйна създава „мръсна бомба“, факт е, че Русия неведнъж е отправяла необосновани твърдения, за да прикрие собствените си действия. Помислете само за фалшивите твърдения на Русия от по-рано тази година, че Украйна разработва биологични оръжия, в опит да оправдае незаконното нахлуване. Както и преди, Русия няма никакви доказателства, с които да подкрепи своите твърдения“, допълни Набила Масрали.

Факт е също, че без Русия днешната война нямало да я има. Москва може да прекрати тази война днес, ако изтегли силите и оборудването си от цялата територия на Украйна в рамките на международно признатите й граници.