"Вярвам, че има още свестни хора в парламента, които са на ръба."

Така отговори премиерът Кирил Петков на въпрос какво ще стане с вота на недоверие срещу правителството другата седмица. Коментарът той направи в кулоарите на парламента, веднага след като беше гласувана оставката на председателя на парламента Никола Минчев. "За" бяха 125 депутати - от т.нар. ново мнозинство.

Петков обаче демонстрира не съвсем оправдан оптимизъм. Според него имало още свестни хора, които се чувствали между страха и правилния избор. Тяхната съвест щяла да ги накара да подкрепят България да не влезе в политическа криза, "избори след избори".

"Видяхме, че има ново мнозинство в този парламент - съчетава ДПС и "Възраждане", останалите депутати на ИТН и ГЕРБ", посочи още премиерът.

По думите му днешното гласуване показало, че "няма морал, няма идеология".

"Интересно е, че ИТН влезе с идеята да изчегърта ГЕРБ, а гласува с тях. "Възрждане" вее знамена, ДПС говори за права. Решиха да се прегърнат. Дори не е за оставката на това правителство, ако толкова много я искат. Те се прегърнаха за (отстраняването - бел. ред.) човек, когото уважават. Това означава пълна безпринципност, че тези хора не са тук за нищо друго освен да правят политически игрички. Няма морал, няма идеология. Хубавото е, че всички български граждани го видяха", добави той.

Гласувалите за свалянето на Минчев от поста председател на НС показали, че не им пука за страната, "не се интересуват от собствената си идеология".

"Те са едни маркетингови фирми, които лъжат своите избиратели. Не можеш, когато си на избори, да казваш: Моята цел е да изчегъртам ГЕРБ, и после да гласуваш с ГЕРБ. Не можеш да говориш за етнически мир и да подкрепиш "Възраждане". Тези неща не са нормални и хубавото е, че завесите се вдигат. Нас не ни е страх от избори", заключи Петков.