Разполага ли Украйна с "мръсна бомба"? 

Това е била тема за разговор днес между министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и неговия китайски колега Уей Фенге, предаде Кремъл. 

По-рано през деня Шойгу предупредил и индийския министър на отбраната Раджнат Сингх за възможни провокации от страна на украинците чрез употреба на "мръсна бомба".

Това оповести самият Сингх на профила си в "Туитър" без да издава до каква степен се доверява на обвиненията на Москва.

"Днес проведох телефонен разговор с министъра на отбраната на Русия г-н Сергей Шойгу. Обсъдихме двустранното сътрудничество в областта на отбраната, както и влошаващата се ситуация в Украйна. Той ме информира за развиващата се ситуация в Украйна, включително за опасенията си от възможни провокации чрез употребата на "мръсна бомба". Потвърдих позицията на Индия за необходимостта да се върви по пътя на диалога и дипломацията за ранно разрешаване на конфликта. Също така посочих, че никоя страна не бива да прибягва до ядрената опция, тъй като перспективата за използване на ядрени или радиологични оръжия противоречи на основните принципи на човечеството".

Украйна и западните страни отхвърлят безпочвените обвинения на Русия и изразяват опасения, че Москва търси повод за последваща ескалация на войната.