ЕС и Великобритания отново влязоха в спор заради Протокола за Ирландия/Северна Ирландия.

Брюксел заплаши Лондон, че може да предприеме нова процедура за нарушение и същевременно да поднови старата, започната през 2021 г., но временно спряна в опит да бъде намерено приемливо и за двете страни решение.

Засега е сигурно едно – ЕС няма намерение да предоговаря Протокола. Това бе категорично изтъкнато вчера в извънредно изявление на зам.-председателя на Еврокомисията за административните отношения и перспективите Марош Шефчович.

Какво иска Лондон

Законопроектът, внесен вчера от британското правителство, гарантира запазването на деликатния баланс, постигнат от Споразумението от Разпети петък във всичките му измерения. Това заявяват от посолството на Обединеното кралство в София, предаде БТА.

Според мисията проектът осигурява и стабилна защита на единния пазар на ЕС. Той предвижда следните промени в Протокола:

1. Зелени и червени коридори за търговия. Те целят премахване на ненужните разходи и документация за бизнесите, търгуващи в рамките на Обединеното кралство. Същевременно се гарантира, че се извършват пълни проверки на стоките, влизащи в ЕС;

2. Бизнесите да имат избор да предлагат стоки на пазара в Северна Ирландия, които са в съответствие или с регулациите на Великобритания, или с тези на ЕС. Така ще се гарантира, че потребителите в Северна Ирландия имат достъп до стоки, които отговарят на стандартите на Обединеното кралство, включително когато разпоредбите на
Лондон и на Брюксел започнат да се различават с течение на времето;

• 3. Да се гарантира, че Северна Ирландия може да се възползва от същите данъчни облекчения и разходни политики като останалата част от Обединеното кралство, включително намаляване на ДДС върху енергоспестяващите материали и заеми за възстановяване от пандемията от  COVID-19;

• 4. Нормализиране на разпоредбите, които уреждат цялостното управление, така че споровете да се решават чрез независим арбитраж, а не от Съда на Европейския съюз (СЕС).

Какво представлява Протоколът

Протоколът за Ирландия/Северна Ирландия е част от Споразумението за „Брекзит“ – излизането на Великобритания от ЕС, станало факт през януари 2020 г. Той гарантира избягването на физическа граница на остров Ирландия между Република Ирландия, която е член на ЕС, и британската провинция Северна Ирландия.

Целта на документа, договорен между Великобритания и ЕС, е да защити икономиката на целия остров и Споразумението от Разпети петък, сключено прз 1998 г. във всичките му измерения, както и да запази целостта на единния пазар на Общността.

Протоколът бе подписан на 24 януари 2020 г. и се прилага от 1 януари 2021 г.

Документът гарантира привеждане в съответствие с правилата на ЕС. Северна Ирландия, която остава част от митническата територия на Великобритания, подлежи на ограничен набор от правила на ЕС за единния пазар на стоки и митническия съюз. Правилата включват:

• Законодателството за стоките, например промишлени стоки, продукти на хранително-вкусовата промишленост и медицински материали;

• Санитарни и фитосанитарни правила за ветеринарен контрол;

• Правила за селскостопанско производство и предлагане на пазара;

• Разпоредби за ДДС и акцизи върху стоки;

• Осигуряване на единен пазар на електроенергия на едро на о. Ирландия;

• Правила за държавните помощи.

С Протокола се въвежда нова система за проверки и контрол. Те се извършват на входни пунктове, например пристанища, за стоки, влизащи в Северна Ирландия от останалата част от Великобритания или от друга трета държава. За тези стоки се прилагат митата на ЕС, освен ако не съществува риск те да бъдат вкарани в Съюза.

Британските компетентни органи изпълняват и прилагат разпоредбите на европейското право, които Протоколът прави приложими в Обединеното кралство по отношение на Северна Ирландия.

Така се гарантира, че няма проверки и контрол между Северна Ирландия и Република Ирландия. Избягва се „твърда“, т.е. физическа граница между двете части на Зеления остров и се осигурява свободно движение на стоки съгласно правилата на ЕС за митническия съюз.

Протоколът включва също механизъм за одобрение. Той предоставя на парламента на Северна Ирландия решаваща роля при дългосрочното прилагане на съответните актове от правото на ЕС съгласно Протокола. Депутатите могат да решават с обикновено мнозинство дали да прекратят или да продължат прилагането на съдържащите се в Протокола договорености.

Четири години след влизането в сила на Протокола парламентът в Белфаст може да гласува, за да даде одобрението си за продължаване на прилагането на съответните актове от европейското право. Първото гласуване за одобрение трябва да се проведе през декември 2024 г.