ЕС ще обсъди започването на нова процедура за нарушение срещу Великобритания, заяви тази вечер зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, отговарящ за междуинституционалните отношения и перспективи.

Причина е предложеният днес от британското правителство законопроект за отмяна на части от Протокола за Ирландия/Северна Ирландия. Той предвижда Северна Ирландия да остане в единия пазар и митническия съюз на ЕС. Така се запазва отворената граница с Ирландия, което е едно от условията на Мирното споразумение от Разпети петък. В резултат се наложи да бъдат въведени митнически проверки между провинцията и останалата част на Обединеното кралство.

Британският премиер Борис Джонсън обаче смята, че действието на Протокола е нарушило вътрешната търговия в страната и заплашва политическата стабилност в Северна Ирландия.

„Предоговарянето на Протокола е нереалистично. Не е намерена работеща алтернатива на този деликатен и дълго договарян баланс. Всяко предоговаряне ще доведе до повече законова несигурност за хората и бизнеса в Северна Ирландия. По тази причина ЕС няма да предоговаря Протокола“, категоричен бе Шефчович.

Същевременно Комисията ще обсъди възобновяване на процедурата за нарушение срещу Лондон, започната през март 2021 г., допълни еврокомисарят. Тя е замразена шест месеца по-късно с цел намиране на общо решение. Едностранните действия на британската страна са в разрез с този дух.

Протоколът за Ирландия/Северна Ирландия е неделима част от Споразумението за напускане, или „Брекзит“. Обединеното кралство излезе от ЕС в началото на 2020 г.