"Почти всеки ден жертви след тежки катастрофи. По пътищата вилнеят пияни и дрогирани шофьори. Хаос на границата и полицаи, убити от незаконни мигранти. Ръст на битовата престъпност. Криза на интегритета в МВР и съмнения за полицейски чадъри...

Недоумявам обаче как и защо за тежката криза на сигурността в страната, пак се оказахме виновни с моя приятел и колега Христо Терзийски."

Това пише в свой фейсбук статус бившият министър на вътрешните работи от ГЕРБ Младен Маринов. Двамата с наследника му на поста Христо Терзийски (а преди това главен секретар и директор на националната полиция при него, б.р.) излязоха почти едновременно с постове.

Иван Демерджиев не се посочва поименно като причина, но очевидно повод са неговите изявления, че е сменил шефа на ОДМВР-Кюстендил именно заради близки и нерегламентирани контакти с двамата "знакови" ГЕРБ-ери.

Основната мишена на Маринов е друга - споменава се два пъти само в няколкото реда:

Това е тъжната картина в България след година и половина политическо управление на лицето Бойко Рашков и „промяната“ в МВР - пише още Маринов (между другото, опорните точки, които се изреждат са 1 към 1 с тези, котио могат да се чуят буквално всеки ден от главния прокурор Иван Гешев откакто ГЕРБ не е на власт, и които до момента не е известно на каква статистика за престъпността почиват, б.р.).

"Това се случваше постоянно, докато Рашков се разпореждаше в МВР. Но явно рецидивите са живи, а служителите продължават да бъдат местени насам-натам като единствените мотиви за това са “Младен Маринов” и “Христо Терзийски”, пише още Маринов.

Вижда се, че друг бивш министър Делян Добрев, го е лайкнал.

Като под индиго, и Христо Терзийски говори за "сериозни реални проблеми, свързани с дейността на МВР и противодействието на престъпността". 

Той казва, че не разбира защо го замесва служебният министър (без поименно споменаване) и обещава, че ще внесе актуален въпрос към последния, за да обясни твърденията си от парламентарната трибуна.

"По-големият проблем е, че хаотичните му действия допълнително демотивират служителите в системата на МВР", споделя и Терзийски притесненията си за състоянието на МВР.