Рокадите в МВР не са свързани изцяло със случая "Семерджиев". А тази на шефа на полицията в Кюстендил е заради нерегламентирани контакти с двамата бивши министри на вътрешните работи от кабинета "Борисов" и депутати от ГЕРБ - Христо Терзийски и Младен Маринов.

Това обясни по Нова тв във вторник сутрин вътрешният министър Иван Демерджиев, който вчера смени 7 от общо 9 шефове в СДВР и директора на ОД на МВР в Кюстендил. "Натрупали са се много инциденти", уточни.

Той коментира и как Георги Семерджиев е успял да избяга от полицаите веднага след тежката катастрофа в София.


"Там има едно много нелепо обяснение - че имал накити по ръцете си, което пречело да бъдат поставени белезниците, след като е задържан. Трябвало да свали тези накити и докато свалял въпросните накити от ръцете си, успял да се измъкне от надзора на полицейските служители. Което за мен звучи... Подгонили са го, но на мен целият низ от събития на мен лично не ми звучи особено реалистично. Интересно защо са го подгонили така, че не са могли дори да го настигнат", разказа Демерджиев.

Министърът обаче посочи, че няма доказателства, че двамата полицаи нарочно са пуснали Семерджиев, но бе категоричен, че протоколът за задържане не е бил спазен. Задържаният бил имал часовник, гривни и трябвало да ги свали в колата си, обяснили те.

"Защо тогава не е издирен и не е намерен, не мога да кажа", заяви още Демерджиев.

И допълни, че материалите по случая са в прокуратурата.

Той допълни, че предложенията за хората, които да бъдат сменени, са дошли от професионалното ръководство на СДВР.

"Един ръководител на това ниво - в районното управление, трябва да създаде такава организация и контрол по отношение на служителите си, че да не допуска инциденти. Недопустимо е полицейски служители да шофират след употреба на алкохол. Имаше опит този случай да бъде прикрит. Знаете случаите "Семерджиев" и "Любенов". Имаше поредица от случаи", добави той.

"Проверката е много обемна. Бяха проверявани двама служители, после станаха 40. Разгърнахме проверката и на по-високо ниво - по отношение на ръководните кадри. Въведохме принципа да се търси отговорност от извършилия нарушение", каза още министърът.

Срещи в заведение

За сменения шеф на ОД на МВР в Кюстендил Светослав Григоров служебният министър на МВР още вчера обясни, че е имал контакти с високопоставени лица от ГЕРБ по време на предизборната кампания.

"Полицейският ръководител приема политическото лице в кабинета си в управлението и докладва: Проведох среща с еди кой си политически лидер или участник в политическия процес. Има проблем да се срещат извън полицейските управления по разни места, които са далеч от общественото внимание", посочи Демерджиев.

- Има подозрения, че става въпрос за Христо Терзийски, за него ли става дума? - попитаха водещите.

- Ами не само. Не само. Става въпрос за двама служители, които са заемали ръководни постове. И двамата са от ГЕРБ, не е трудно да се досетите кой е втория.

- Г-н Маринов ли?

- Младен Маринов, точно така.

От думите на Демерджиев се разбра, че не става въпрос за еднократна среща. След като получил данни за първата, извикал полицейския шеф и изрично го прдупредил, че има ред за такива срещи. Но след този случай последвала нова. Самият Григоров отрекъл за разговори с представителите на ГЕРБ, но данните на Демерджиев били от "Вътрешна сигурност". Срещите се осъществявали поединично с Терзийски и Маринов в заведение.

Светослав Григоров ще бъде преназначен, "но не на такъв ръководен пост", даде заявка още Демерджиев и спомена "бурно" кариерно развитие на кюстендилския вече бивш полицейски шеф. Така щял да се върне на пост, който отговаря на професионалния му профил, не като директор на областна дирекция. 

МВР и политици от ГЕРБ в областния град не за пръв път се спрягат в едно изречение. Бившият служебен министър - Бойко Рашков, обяви преди вота през юли следното: "В Кюстендил имаме много интересен случай. Там един бивш вътрешен министър е правил тези дни едно събиране с бивш областен управител и един излязъл, каквато е практиката в последните два месеца - в болничен. Обсъждали са как да привлекат 15 000 македонци с български паспорти, които да гласуват тук в нашата страна. Повтарям: бивш министър на вътрешните работи". 

Тогава той отказа да назове имена, но веднага реагира Терзийски, който освен че е родом от там, втори път води листата на ГЕРБ. Терзийски призова Рашков - ако има данни за извършено престъпление, "да действа с цялата строгост на закона". Междувременно се задейства прокуратурата, която се произнесе с отказ за образуване на досъдебно производство. Най-общо, със следния мотив: "... се излагат твърдения, че на 29.06.2021 г. в хотелски комплекс в гр. Кюстендил – "две лица с двойно гражданство /на РСМакедония и РБългария/, неустановени към момента са провели среща с трето лице, жител на гр. Кюстендил неустановено към момента, като предмет на разговорите е бил предстоящите парламентарни избори". Тоест, неустановени лица са си говорили с неустановени лица.

Очаквайте подробности