И "Продължаваме промяната", и "Демократична България" са готови да приемат помощ от опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС в името на приемането на пакет от законодателни мерки за усвояване на европарите от плана за възстановяване и овладяване на ценовата криза.

Това се разбра днес от думите на шефката на кабинета и правителствен говорител Лена Бориславова, както и от тези на съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов. Бориславова говори пред бТВ, а Атанасов - пред Нова тв. Но посланието бе общо: има 22 закона, които трябва да бъдат приети и изменени заради средствата от плана, за да не загубим тези пари, както и да се приеме актуализацията в бюджета и за това трябва да се търси път към опозицията за мнозинство в парламента. 

Очерта се обаче разлика - Бориславова говори за подкрепа, "ако някой дойде" и я даде, а Атанасов призова мандатоносителят ПП да бъде проактивната страна.

"Ще направим всичко възможно да не се стига до предсрочни избори" - даде заявка говорителката на кабинета, но не посочи как.

"Ако някой дойде и заеме принципна позиция и не поиска в замяна парични суми, постове и други подобни, разбира се, че за нас ще е важно с всякакви сили да прокараме бюджета", допълни обаче тя.

"Тези хора там, депутатите, са избрани да защитават българските интереси и аз не знам кой ще е този депутат, коийто ще каже, че не подкрепя 25 ст. отстъпка за горивата, или кой ще е този депутат, който ще застане срещу увеличението на пенсиите, което не сме виждали общо сумарно 12 години", заяви още тя, с което даде да се разбере отново, че ще се разчита на индивидуалната "съвест" на всеки един народен представител.

"Трябва да се търси подкрепа за това правителство и това е лидерска работа - на първата политическа сила, на министър-председателя" - заяви паралелно обаче Атанас Атанасов.

И на свой ред посочи колко е важно да съществува правителство, подкрепено с мнозинство от парламента, за да можем да получим парите по плана.

Атанасов се страхувал от две неща: "да не загубим парите от ЕС и да няма преформатиране на политическото пространство, което да поиска излизане на българия от ЕС и НАТО".

На неколкократно зададените въпроси относно разговори с ГЕРБ и ДПС в търсене на такава подкрепа, той посочи:

"Отново ви казвам, че не е наша работа. Има първа политическа сила, която и да падне кабинетът, ще получи мандат. Ние сме готови на такъв тип разговори, но да не изпреварваме събитията".

"Питате готови ли сте за компромис. А тези, които са в опозиция, готови ли са на компромис в името на интетреса на България?", посочи лидерът на ДСБ подобно на Бориславова.

И в резюме призова "да се търси национално отговорното поведение".

"Ако (Бойко) Борисов иска да помогне, по-добре да си стои в Банкя и да не ходи из страната да я буни", направи все пак разграничение Атанасов между лидера на ГЕРБ и депутатите на партията, от които се чака подкрепа.

Съпредседателят на ДБ отново изрази подозрението си, че "Има такъв народ" се готви да получи отново мандат за съставяне на правителство (Което би било възможно, ако кабинетът падне, а ПП и ГЕРБ - като първи две политически сили, не успеят да съставят правителство и президентът Румен Радев връчи на ИТН третия мандат, което е негов личен избор). Според Атанасов бившият НДСВ министър Николай Василев, който лидерът на ИТН Станислав Трифонов лансира в първия си проектокабинет като премиер, напоследък бил "много активен" - търсел комуникация с всички политически сили.

"ИТН се готвят да вземат мандата, който да бъде поет от Николай Василев", заяви в прав текст Атанасов.