"Русия иска да направи невъзможно нашата земя, ресурси, вода да се използват в интерес на нашия народ. Тя иска да открадне всичко това и активно ограбва територията, която е успяла да заеме. Оттам се изнася абсолютно всичко – от оставените по улиците и дворовете автомобили, до оборудване от иззетите заводи, от скрап до зърно.

Представете си само до каква низост е стигнала Руската федерация, щом нейни представители откраднаха от нашия град Мариупол, напълно разрушен от руската армия, дори няколко тролейбуса, които оцеляха там. Ето каква е тази "Велика Русия" - краде тролейбуси".

Това е заявил президентът на Украйна Володимир Зеленски в обръщение към участниците в конференцията Шангри-Ла Диалог в Сингапур, а стенограмата от речта му беше публикувана на сайта на държавния глава, предава сайтът ГОРДОН.

"Руските нашественици се опитват да унищожат свободата на украинския народ", цитиран е още Зеленски.

"Това, което наистина се случва - това е конфронтация между "възможното", което е необходимо за нас и много други по света, и "невъзможното", за което Русия отчаяно се бори", посочвва още президентът. По думите му Русия иска да направи невъзможно свободното и независимо съществуване на една съседна държава, която смята изключително за своя колония. Според него "именно заради това руската армия уби десетки хиляди" украинци, депортира "стотици хиляди украинци" на своя територия и изстреля 2595 крилати ракети в Украйна за малко над 100 дни.