На малкия двумоторен самолет, който - без преувеличение - направи за смях ВВС на 7 държави, е имало камера на антената над кабината. Тя в реално време е излъчвала посредством SIM карта. Така че по всичко личи, че акцията едва ли е била спонтанна.

Продължава разследването на странния случай, при който неголемият Beechcraft премина през въздушното пространство на шест държави - излетял е от Литва, през Полша, кацнал в Словакия, после през Унгария, Румъния, Сърбия и финишира в България (естествено, от тях само Сърбия не е член на НАТО, б.р.).

Все още няма яснота кои са пилотът и пасажерите на борда, предаде тази сутрин бТВ.

При проверката на машината не са открити незаконни вещества или предмети. Самолетът е проверен освен за взривни вещества и наркотици, също за биологичен материал, снети са натривки за отпечатъци, но към този момент няма данни дали са открити някакви следи.

Както обяви и вътрешният министър Бойко Рашков, когато самолетът е бил открит на летище Буховци край Търговище от полицаите, двата мотора все още са били топли. Машината е открита при проверка след подаден сигнал от Министерство на вътрешните работи за нарушеното ни въздушно пространство.

Вследствие на това полицаите започнали проверка на всички възможни места, където може да се приземи подобна машина.

Самолетът е шестместен с литовска позивна. По неофициална информация обаче самолетът е дерегистриран през 2009 г. и по време на въпросния полет, нарушил въздушното пространство на седем страни, в това число и на България, е летял с изключени транспондери.

Основна версия на разследващите била, че самолетът е бил... откраднат. Разследването се води по под надзора на Окръжната прокуратура в Търговище. Вчера окръжният прокурор съобщи, че в кабината са намерени различен род документи и карти, но нито един от тях няма касателство към въпросния полет на нарушил въздушното пространство на седем страни.

Засега самолетът остава на пистата на Летище Буховци под полицейска охрана.

А пред бТВ военният министър Драгомир Заков прогнозира "банална причина и тривиален случай"

„Предполагам, че по-скоро самолетът трябва да бъде прекаран от Литва до България, след като е бил закупен. И тъй като процедурите в Литва отнемат очевидно време за регистрация, собственикът е решил да си го върне в България. Банална версия - може да се окаже нещо подобно.

Очевидно не са открити взривоопасни вещества и наркотици. Найвероятно се касае за съвсем тривиален случай. Хората са разбрали, че са нарушили доста правила и в момента очевидно се укриват“, смята Заков.