Странният самолет, който направи за смях ВВС на половин Европа, снощи късно е навлязъл във въздушното ни пространство, заредил е във Видинско (?!) и накрая бил открит от МВР кацнал между Търговище и Шумен. На частен плац.

Това стана ясно от думите на вътрешния министър Бойко Рашков днес.

Той показа още нещо смешно - държи снимка на самолета на личния си телефон.

Рашков се похвали, че все пак служители на МВР - след като са получили разпореждане да проверят "всички летища и всички места, където може да кацне такъв малък съд" (като специално подчерта последното), той е бил открит.

Това е станало късно снощи, летателният апарат е бил "с едно платнище отгоре", а двигателят му е бил още топъл.

"Ние снощи нямахме данни за за самолета – за да можем да кажем - това е той. Но днес е идентифициран", каза вътрешният министър.

Той разшири и списъка на държавите, през които е прелетял необезпокоявано самолетът (до една членки на НАТО - б.р.):

Излетял е от Литва, през Полша, кацнал в Словакия, продължил е през Унгария, после е минал през Румъния и е кацнал в нашата страна.

"Каква е целта, какво е станало, кои са тези - е въпрос на разследване. Когато установим, естествено че ще ви информираме", завърши вътрешният министър.

Той поясни, че е "старичко самото летателно средство- отпреди 60 години производство". Но щом лети, значи има летателни часове.

По-рано днес бе съобщено, че малък двумоторен самолет Beechcraft с двама души на борда е прелетял ниско над въздушното пространство на Унгария, Румъния, Сърбия и България в сряда вечерта. Това бяха първите данни от министерството на отбраната на Румъния, цитирано от Аджерпрес.

От министерството уточняват, че самолетът не е проявил враждебно или опасно поведение, но пилотът не е реагирал на радиовръзката и на визуалните сигнали, изпратени от военни самолети, които са го прехванали съгласно международните правила, съобщи румънската агенция, цитирана от БТА.

Румънското министерство на отбраната посочва в своето съобщение, че българските власти проучват района на последната известна позиция на въпросния самолет на земята, за да го идентифицират и да установят подробностите.

Според наличните към момента данни самолетът е излетял от Унгария от района на Дебрецен около 17,30 ч., без одобрен полетен план и без включен електронен транспондер за идентификация. Самолетът е бил прехванат в унгарското въздушно пространство от два военни самолета JAS 39 Gripen на унгарските военновъздушни сили. Впоследствие самолетът е бил ескортиран от два изтребителя F-16 на ВВС на САЩ, излетели от румънската въздушна база Фетещ, а след това от два самолета F-16 на румънските ВВС, излетели от същата база. През цялото време самолетът не е реагирал на запитванията по радиовръзка и на визуалните сигнали. 

Самолетът е навлязъл в сръбското въздушно пространство за около две минути около 19:00 ч. в района между Дробета Турну Северин и Корбово. 

Около 19:09 ч. е навлязъл в българското въздушно пространство.

Румънските самолети F-16 са приключили мисията си по въздушна полиция и са се приземили в базата във Фетещ около 19:46 ч., уточнява румънското министерство на отбраната.

По-късно днес българското Министерство на отбраната съобщи, че при навлизането му в България при сложни хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили. Установено е, че самолетът е кацнал в нашата страна и със съдействието на органите на МВР мястото на кацане е локализирано. По случая се води разследване.

"В нито един момент самолетът не беше заплаха за цивилна или военна инфраструктура в България - каза в изявление министърът на отбраната Драгомир Заков. - Летеше на ниска височина с доста ниска скорост, тоест, труден за прихващане от изтребители по този начин, но беше следен през цялото време. Локализиран е къде е кацнал на територията на страната и в момента МВР извършва съответните действия за установяване на причините".

Заков добави, че мястото на кацане все още е следствена тайна.