В "Демократична България" са очаквали "Продължаваме промяната" да внесе антикорупционния закон в съавторство с тях. Това каза депутатът Атанас Славов в кулоарите на парламента.

Вчера групата на "Продължаваме промяната" внесе в деловодството на парламента Законопроект за противодействие на корупцията. Той стана повод за спорове и взаимни обвинения с "Има такъв народ".

"Ние, с колегите, сме работили заедно по този законопроект, организирани са няколко дискусии, имахме готовност по-скоро законопроектът да бъде внесен съвместно. В този смисъл се учудихме, че е внесен само от ПГ на "Продължаваме промяната", каза Славов.

Той изтъкна, че изключително важен елемент са разследващите функции на антикорупционната комисия и в тази част той ще получи подкрепа от "Демократична България".

Между двете четения от групата щели да предложат редакция на някои текстове, като, например, по-ясно разписване на правомощията на колективния орган спрямо разследващите инспектори, за да има достатъчно гаранции за независимост на разследването в наказателен процес, който защитава правата на гражданите, и няма рискове за злоупотреба с власт.

"За нас е важно приоритетите на управлението да вървят, въпреки че сме в малцинство. Затова, трябва да бъде договорена ясна, публична подкрепа за тези приоритети в пленарната зала, а не да разчитаме на  някакви митични мнозинства да се формират адхок по конкретни гласувания", каза Славов.

В "Демократична България" не са обсъждали дали да подкрепят Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ. Възможно било и те да има своя номинация.