Законопроектът за КПКОНПИ дълго време е бил спъван със "задкулисни игри и абсурдни, ултимативно поставени условия, които биха направили невъзможна работата на създаваната с него комисия за противодействие на корупцията, от лица, представляващи политическото ръководство на ИТН".

Това заяви в декларация от парламентарната трибуна депутатът от "Продължаваме промяната" Милен Матеев.

Законът беше внесен вчера.

"Този законопроект беше дълго време спиран със задкулисни игри и абсурдни, ултимативно поставени условия, които биха направили невъзможна работата на създаваната с него комисия за противодействие на корупцията, от лица, представляващи политическото ръководство на "Има такъв народ.

Зад техните искания прозира страх от проверка на почтеността, от осветляване на имуществото, интересите и зависимостите им. Те искаха да имат свой човек в комисията с право на вето върху решенията кой да бъде проверяван и разследван и кой не", каза Матеев.

И допълни:

"Тези хора продължават да говорят за морал и за борба с корупцията, но направиха всичко възможно да нямаме ефективно работещ и разследващ корупционните престъпления орган.

"Времето за убеждаване и компромиси приключи, ние от "Продължаваме Промяната" вече сложихме на масата нашите виждания за ефективно противодействие и разкриване на корупцията във властта".

Матеев посочи, че представят своето предложение за работещ антикорупционен орган пред обществеността и се надяват на открит и професионален дебат в Народното събрание.

"Константираните дефицити в действията на органа, призван да противодейства на корупцията, ни мотивират да създадем нов орган с по-широки и същевременно фокусирани правомощия, който да не е нито чадър за корумпираните, нито бухалка за неудобните за властта, каквато е печално известната КПКОНПИ, назначена и контролирана от ГЕРБ", каза Матеев.

Той посочи, че искат да създадат антикорупционен орган, който да бъде независим, който да води ефективно и качествено разследване и разкриване на корупционни прояви и схеми във всички нива на властта, като същевременно заложат достатъчно предпазни механизми, за да не се превърне той в репресивен орган.

"Гласуването на закона за противодействие на корупцията ще покаже къде минава разделителната линия между участващите и прикриващите корупционните схеми и борещите се срещу това социално зло - корупцията", коментира Матеев.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов отговори, че "Продължаваме промяната" и Кирил Петков искат "собствен Гешев" с новата КПКОНПИ.

"Малки фюрерчета - айде няма нужда. Дали ще са от Канада или от Банкя- все ще са фюрерчета", коментира Йорданов.

И допълни:

"Милен Матеев говореше за бъдещия Закон за КПКОНПИ и си позволи да говори неща, които не са верни. Направо си лъже човека. Там се намекна, че сме искали да имаме свой човек вътре, който да има право на вето. Това беше коалиционен съвет, на който аз присъствах".

Той поясни, че са изразили опасения да не превърнат новия орган като стария или да се направи нещо като втора прокуратура със собствен прокурор, който може да прави, каквото иска.

"Кирил Петков всъщност искаше точно това. Каза: "Аз не вярвам на ДАНС, на службите. Шефовете на службите и на ДАНС не са мои, а са на президента и на мен ми трябва разследващ орган и паралелна прокуратура". Тогава аз му казах, че това е много кофти, защото разликата между нас и ГЕРБ - ще е никаква", каза още Йорданов.

Той заяви, че е поискал да са четири човека и да взимат решенията с пълен консенсус, а не някой да има право на вето.

"Лена Бориславова не знам каква се води - сътрудничка, шеф на кабинет, доверен човек - нямам представа. Тя минава за юридически капацитет, но няма закон, който да е дала, който нашите юристи да не са надраскали като контролно в червено", заяви още Тошко Йорданов.

Ива Митева посочи, че корупцията е епидемия, а въпросът е как да се борим с нея.

"Въпросът е този закон, който е предложен, може ли да се пребори с нея. Отговорът е не", каза тя.

Според нея този законопроект е на 90 % преписан от действащия към момента.