Руският президент сам хвана пушката, за да окуражи мобилизираните руснаци да воюват.

Руското Министерство на отбраната разпространи видео, което показва как Путин посещава център за обучение на мобилизирани и сам заляга на позиция да стреля със снайпер.

Американската новинарска телевизия Си Ен Ен показа кадри, на които мобилизирани руски войници, изпратени на фронта в Донбас, се оплакват, че са се озовали там десетина дни след набора без почти никаква подготовка.

При обявяването на мобилизацията през септември Путин обеща, че тя ще обхване главно служили мъже с военни специалности и боен опит. Но практическото ѝ осъществяване на показа точно това. Стотици хиляди руснаци избягаха зад граница, подплашени, че могат да бъдат изпратени като пушечно месо в Украйна. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза днес, че в Кремъл не са обсъждани нито удължаване на срока на военната служба, нито мобилизацията на жени в армията, предаде агенция Интерфакс. Той отговори на въпроси на журналисти, позовали се на дебати в Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент, където прозвучаха предложения за удължаване на срока на наборната военна служба от една на две години.