Евродепутати се обявиха за промяна на Договорите на ЕС, най-вече в частта им, която позволява една страна членка да налага вето върху решенията на останалите. Призивите бяха отправени по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург.

Чреновете на ЕП приеха резолюция, която призовава Европейския съвет да се съгласи да започне процес на преразглеждане на Договорите.

Искането за промяна е един от основните резултати на приключилата на 9 май Конференция за бъдещето на Европа. На този форум, продължил една година, гражданите обобщиха вижданията си за по-добро функциониране на ЕС.

Има възможност да бъде свикан конвент с участието на представители на Европейския парламент, Съвета на ЕС, Европейската комисия и националните парламенти, който да изготви предложенията за промени.

„Войната в Украйна започна на 24 февруари, а само след три седмици американците по нареждане на президента Байдън наложиха ембарго върху въглищата, газа и петрола от Русия и така спряха да финансират военната машина на Путин. На нас това ни отне три месеца, при това ще започне да се прилага от края на годината и с удължаване на сроковете за някои страни членки“, заяви белгийският евродепутат либерал Ги Верхофстад – съпредседател на Конференцията от страна на ЕП.

Според него Европа не е подготвена за утрешния ден:

„Той не е ден на националните държави, а на империите, независимо дали това ви харесва или не. Китай е империя, Индия е империя, САЩ са империя, Русия също иска да бъде. В такъв свят само ЕС, който не се базира върху единодушието, правото на вето и подобни инструменти, може да оцелее.“

„Зеленият“ германски представител Даниел Фройнд смята, че ветото в ЕС се използва, за да бъде унищожена Общността.

„Виктор Орбан има право на вето. Знаем, че диктаторите могат да блокират това, което 450 милиона европейци искат. И това, което в началото се смяташе, че защитава правата на малцинствата, сега се превръща в инструмент за изнудване. С ветото се злоупотребява за още пари и унищожаването на върховенството на закона в ЕС. Днес започваме да променяме това“, каза Фройнд, който през лятото на 2020 г. дойде в България, за да подкрепи протестите срещу правителството на ГЕРБ.

На тази теза се противопостави белгиецът Херолф Анеманс от крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД). Мнението му е,  че в Конференцията са участвали само няколкостотин граждани, които са били манипулирани от професионалисти.

„Ударението трябва да бъде върху връщането на властта в ръцете на държавите членки“, настоя той.

Българските представители – на двата полюса

Двамата български евродепутати, които взеха думата, изказаха коренно различни позиции.

Александър Йорданов от ГЕРБ/СДС и Европейската народна партия (ЕНП) защити промените.

„Кризите показаха, че имаме нужда от правомощия във всички сфери. Нуждаем се от повече Европейски съюз, а не от по-малко. Но за това е необходимо задълбочаване на политическата интеграция“, започна той.

А това не може да стане без промени в Лисабонския договор. Йорданов обаче предупреди, че не трябва да окичваме Договорите на ЕС с много играчки като коледни елхи, защото рискуваме в един момент елхата да падне.

Агресията на Русия прибави нови аргументи към необходимостта единодушието при вземането на решения в Съвета на ЕС да бъде заменено с квалифицирано мнозинство, смята Йорданов. То трябва да се запази само за приемането на нови страни членки и за евентуални промени в основните принципи. Важно е Конвентът да постигне три неща – съгласие за нови общи европейски политики, законодателна инициатива на ЕП и премахването на единодушието. Така той ще оправдае свикването си, смята българският депутат.

На другия полюс бе консерваторът Ангел Джамбаззки.

Той започна с обвинение към евродепутатите, че искат ново гласуване на отхвърлените вчера предложения по пакета „Подготвени за цел 55“.

„Що за двоен стандарт? Когато нещо ви отърва, демокрацията е хубава. Като не ви отърва – не е хубава, искате да се промения“, обърна към залата се представителят на ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Джамбазки продължи с нападките през цялото си изказване:

„Вие ни предлагате съюз на двойните стандарти, на бюрокрацията, на ляволибералната диктатура. Ние сме живели под болшевишка диктатура и не искаме нов СССР. Това, което ни предлагате, е нов Съветски съюз, в който ще вземате решения с мнозинство, което да налагате на останалите. Не, няма да стане. Това, което искаме ние, е съюз на суверенните държави. Искаме съюз, основан на идеята за европейска общност, равнопоставеност, свобода, суверенитет. Искаме нашия си съюз на традиционните семейства, на националните държави и на нациите. Това е нашият съюз – Европа на отечествата.“

Резолюцията

Евродепутатите призовават за изменение на Договорите чрес следните действия:

Реформиране на процедурите за гласуване в Съвета на ЕС. Идеята е да се премине от гласуване с единодушие към гласуване с квалифицирано мнозинство в области като санкциите, т.нар. клаузи за преход, както и в случай на извънредна ситуация;

Адаптиране на правомощията на ЕС, по-специално в областта на здравеопазването и трансграничните заплахи за здравето, при завършването на енергийния съюз, както и в областта на отбраната и социалните и икономическите политики;

Гарантиране на пълното прилагане на Европейския стълб на социалните права и включване в Договорите на социалния напредък по член 9 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС), свързан с протокол за социален напредък;

Укрепване на устойчивостта на икономиката на ЕС, като се обърне специално внимание на малките и средните предприятия (МСП) и проверките на конкурентоспособността, и бъдат насърчени инвестиции, насочени към справедливия, екологичния и цифровия преход;

Предоставяне на ЕП на правото да инициира, изменя или отменя законодателство, както и на пълни права за съвместно вземане на решения за бюджета на ЕС;

Укрепване на процедурата за защита на ценностите, изясняване на установяването и последиците от нарушенията на основните ценности по силата на член 7 от Договора за Европейския съюз (ДЕС) и Хартата на основните права на ЕС.

Лидерите на страните членки ще могат да вземат решение за създаване на Конвент с обикновено мнозинство по време на Европейския съвет. Много евродепутати призоваха това да се случи при първа възможност, т.е. на срещата на върха на ЕС на 23-24 юни.

Очаква се в средата на юни Европейската комисия да обяви как възнамерява да предприеме последващи действия във връзка с Конференцията за бъдещето на Европа.