Руски самолет е прелетял над България на Великден, за да извози руски дипломати, изгонени от Хърватия. Това каза външният министър Теодора Генчовска по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Христо Гаджев (ГЕРБ). След началото на войната в Украйна ЕС наложи забрана за полети на руски самолети над въздушното си пространство.

От отговора на Генчовска стана ясно, че сме поискали дерогация (изключение) от ЕК, за да можем и ние да извозим български дипломати, както и моряците от кораба "Царевна". Генчовска специално изтъкна, че полетът е бил хуманитарен.

Генчовска отговори и на въпрос от Румен Христов (СДС) за Санаторно оздравителен комплекс "Камчия". Христов изтъкна, че този комплекс, който се намира близо до Варна, е руска собственост. Той цитира изказвания на висши руски държавници, според които той може да се използва за политическите цели на Русия.

Генчовска заяви, че комлексът е българско юридичексо лице, като собственик е правителството на Москва. Тя допълни, че МВнР е отправило запитване до ДАНС дали този комплекс може да бъде заплаха за националната сигурност. От ДАНС отговорили, че при тях не е постъпвала такава информация.

Малко преди войната в Украйна обаче от ДАНС уверяваха, че няма данни Москва да нападне Киев.

"Тази земя представлява руски анклав, да не стане повод да бъде защитаван по една или друга причина. (Руският външен министър Сергей) Лавров казва, че това може да бъде идеален център за пропаганда, а може би - и за нещо друго", репликира я Христов.

Той изтъкна, че по отношение за заплахата за националната сигурност Генчовска е казала само едно изречение. Въпреки това Генчовска не взе думата за дуплика.